Projekt Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu predstavljen na Adventu u Karlovcu

U ponedjeljak, 19. prosinca 2022. godine, u sklopu Adventa u Karlovcu predstavljen je EU projekt „Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu“.

Daljinsko grijanje sve više dobiva na značaju kao najbolji način grijanja urbanih sredina. Upravo iz tog razloga je Gradska toplana odlučila uz pomoć EU fondova revitalizirati dotrajali gradski vrelovod kako bi građanima osigurali ugodne i tople domove, čak i u noćnim satima jedna od brojnih identificiranih društvenih koristi ovog projekta biti će i povećanje komfora potrošačima uvođenjem noćnog grijanja.

Štand projekta bio je postavljen na samom ulazu u park, gdje je ove godine organiziran Karlovački Advent. Građani su na štandu mogli postaviti pitanja koja ih zanimaju vezano uz projekt, radove, trajanje i prednosti koje će im realizacija ovog projekta donijeti. Također, svima zainteresiranima bili su podijeljeni i promotivni materijali. Na lokaciji štanda novinari su mogli postaviti pitanja gospodinu Zdravku Eremiću, rukovoditelju financijske službe i predstavniku Naručitelja vezano uz aktivnosti koje su provedene u okviru projekta, o izazovima s kojima su se susreli prilikom izvođenja radova te o tome što ih sve očekuje sljedeće godine.

Podsjetimo da će se provedbom ovog projekta gubici toplinske energije u distribuciji toplinske energije smanjiti s trenutnih 15% na manje od 8%, kroz zamjenu 15,7 kilometara trase vrelovodne mreže.

Ovaj projekt predstavlja prvi korak u stvaranju energetski učinkovitog toplinskog sustava u gradu Karlovcu koji će toplinsku energiju u gradskom vrelovodu temeljiti na obnovljivim izvorima, a realizacija projekta pridonijet će kvaliteti isporuke toplinske energije lokalnoj zajednici.

Projekt Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu sufinancira se sredstvima Europske unije. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 133.872.862,00 kn od čega su prihvatljivi troškovi 128.222.862,00 kn, a od kojih se 103.585.047,02 kn financira bespovratnim sredstvima iz EU fondova, putem ITU mehanizma.