Tehnička škola Karlovac dobila novi kamion za obuku vozača motornih vozila

Učenici Tehničke škole Karlovac, koji se školuju za vozača motornih vozila, praktičnu nastavu će obavljati u novonabavljenom kamionu. Vozilo je vrijedno  712 500 kuna s PDV-om od čega je Karlovačka županija sudjelovala u iznosu od 50%.

Iznimno je to važno za učenike ove škole, od kojih se njih 54 školuje za vozača motornih vozila, a koji su proteklih godinu dana praktičnu nastavu obavljali u posuđenom vozilu.

Prateći potrebe gospodarstvenika, Karlovačka županija redovito usklađuje obrazovni program srednjih škola s potrebama tržištem rada te je tako u posljednje dvije godine uvedeno 6 novih deficitarnih zanimanja. U Slunju je uveden program za instalatera kućnih instalacija i vodoinstalater, u Ogulinu vozač motornog vozila te CNC operater, u Dugoj Resi modni tehničar, u Karlovcu farmaceutski tehničar .

Kako je istaknula zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar, za kvalitetan obrazovan program potrebne su tri sastavnice, a koje su se u Tehničkoj školi Karlovac kvalitetno spojile: „Prva je materijalna, tehnička i didaktička oprema ili nastavna sredstva jer kad učenici imaju kvalitetna nastavna sredstva onda mogu dobro i savladavati svoj nastavni program. Druga važna sastavnica je kvalitetan nastavni kadar. U ovoj školi profesori osim što odrađuju svoj nastavni plan i program rade i na izradi novih programa i zanimanja. Treća sastavnica su prostorno materijalni uvjeti. Osim 2000 kvadrata budućeg Regionalnog centra kompetentnosti koji se nalazi u blizini, planira se i uređenje potkrovlja ove škole.“

Kad se ispune prostorni uvjeti Tehnička škola Karlovac prijeći će u rad u jednoj smjeni. Ravnatelj škole Ivan Janković zahvalio je Karlovačkoj županiji na pomoći oko nabave vozila, a s čime su posebno zadovoljni učenici jer kako ističe često su ga znali pitati kada će stići novi kamion.

Upravo učenici završnih razreda, smjer vozač motornog vozila moraju završiti 45 do 50 sati praktične nastave vožnje kamiona, a nakon položenog ispita dobivaju C kategoriju. S obzirom na veliku potražnju tržišta, većina učenika ovog smjera koji završe školovanje ubrzo pronađu i posao.