Karlovački klavirski trio i Marko Zavišić u Zorin domu

Karlovački klavirski trio formirao se iz suradnje dva dua, Jakas-Janković te Jakas-Pajić, 2016.godine, a od 2018. trio je umjetnička organizacija utemeljena pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske. Oba dua, violina-violončelo te violina-klavir, imaju iza sebe višegodišnju suradnju te su se usavršavale na satovima renomirane profesorice Violete Smailović-Huart, na čiji poziv su nastupile na Međunarodnom festivalu Muzika na žici, 2017. u Sarajevu.

U formaciji klavirskog trija, KKT je nastupao kako pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, tako i na događanjima: ‘Advent u Zagrebu’, ‘Zvjezdano ljeto’ u Karlovcu, ‘Međunarodni festival Musica Maxima’; u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog te u organizaciji događanja KGZ-a gdje zbog trenutne epidemiološke situacije snimaju i za KGZ-ova internetska događanja. Violinistica Petromila Jakas je specijalizirala komornu glazbu iz područja klavirskog trija na Konzervatoriju za glazbu i scenske umjetnosti u Grazu pod vodstvom profesora Chia Choua, a violončelistica Vanda Janković je zavrijedila nekoliko prvih nagrada na natjecanjima glazbe upravo u području klavirskog trija pod vodstvom profesora Wladimira Kossjanenka.

Kako su glazbenice Vanda Janković i Marijana Pajić odrasle i školovane u najstarijoj europskoj glazbenoj školi u Karlovcu, a pijanistica Marijana Pajić i danas u njoj radi kao profesorica klavira i umjetnička suradnica, probe dua i trija se često održavaju u gradu Karlovcu koji je svojom živopisnošću potaknuo želju, ali i ukazao na kulturološku potrebu osnivanja najpoznatijeg oblika komornog sastava, klavirskog trija, koji će nositi upravo ime grada Karlovca. Važno je napomenuti da nam je želja da institucija Karlovačkog klavirskog trija zaživi obogaćujući područje grada Karlovca, ali i šire, bogatim i raznolikim repertoarom napisanim za klavirski trio te da se ista formacija prenese na buduće generacije.

Gradsko kazalište Zorin dom
Srijeda, 1.veljače u 20 sati

Ulaznice možete kupiti na blagajni kao i putem interneta na linku:
https://zorin-dom.mojekarte.hr/hr/all.html

Cijena ulaznice je 3.98 EUR