Dijalog mladih s donositeljima odluka o građanskom odgoju i obrazovanju

Udruga za društveni razvoj i neformalno obrazovanje DrONe u okviru Erasmus+ projekta „GO do jednakopravnog, solidarnog i uključivog društva“ organizirala je Dijalog mladih s donositeljima odluka u Karlovcu o globalnom građanskom obrazovanju za jednakopravnost, uključivost i solidarnost u obrazovnom sustavu.

U ponedjeljak smo održali, u punom smislu te riječi – dijalog s donositeljicama odluka o građanskom odgoju i obrazovanju. Bila je to posljednja aktivnost (u Karlovcu) po projektu GO for ESI – Građanskim odgojem do jednakopravnog, solidarnog i uključivog društva; i bilo nam je izvanredno. Mlade sudionice iskoristile su priliku u cijelosti, postavljajući niz pitanja županici Karlovačke županije, Martini Furdek Hajdin te voditeljici Odsjeka za kulturu, odgoj i obrazovanje, udruge, sport i socijalnu skrb iz Grada Karlovca, Renati Kučan.

Pitanjima su pokrile teme građanskog odgoja i obrazovanja kao zasebnog predmeta a ne međupredmetne teme; javnog prijevoza i međugradske (ne)povezanosti; međuvršnjačko nasilje koje danas nadilazi fizičke sukobe i smješteno je u digitalni svijet; odnos lokalne zajednice prema LGBT skupini; reproduktivna prava žena i zdravstveni sustav u cjelini; te još mnogo, mnogo drugih. Ukratko – ponovno se pokazalo koliko je mladim osobama stalo do aktivnog sudjelovanja u životu zajednice te odlučivanju o pitanjima koja su njima i njihovim vršnjakinjama od velike važnosti!

Mlade sudionice su već sudjelovale na prethodno provedenim aktivnostima projekta na kojima su, kroz neformalne metode obrazovanja, učile o aktivnom uključivanju u demokratski život zajednice, procese donošenja odluka i Građanskom odgoju i obrazovanju te su na posljednjoj aktivnosti, dvodnevnom treningu koji je proveden u listopadu 2022. godine, pripremljeni za dijalog s donositeljima odluka i nadogradile preporuke. Do navedenih prijedloga i preporuka mladi iz Karlovca i okolice došli su zajedničkim snagama zajedno sa svojim kolegama iz Rijeke, Osijeka i Zagreba kroz sudjelovanje u svim aktivnostima projekta.