32. OPĆA PLANINARSKA ŠKOLA

Opća planinarska škola je osnovni oblik obrazovanja planinara koja pruža osnovno znanje i vještine za sigurno i ugodno planinarenje. Namijenjena je onima koji se tek namjeravaju okušati u planinarstvu kao i onima koji žele proširiti planinarsko znanje.
Opća planinarska škola omogućava:
– stjecanje općih znanja i vještina iz planinarstva, boravka u prirodi i orijentacije na terenu
– siguran i svrsishodan boravak u planinama
– uključivanje u redovne planinarske aktivnosti naših sekcija Društva (izleti, ture, markiranje, školovanje…)
Planinarska škola sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela. Teorijski dio su predavanja koja se održavaju u prostorijama Društva u Školskoj sportskoj dvorani na Rakovcu, utorkom prema rasporedu s početkom u 19,00 sati, a traju približno 2 sata.
Praktični dio su vježbe koje se izvode na cjelodnevnim izletima tijekom vikenda na planinama. Izleti se održavaju subotom ili / i nedjeljom. Trošak izleta snose polaznici.
Vježbe su organizirane u Penjačkom centru našeg Društva, u prostoru Školske sportske dvorane na Rakovcu, na umjetnoj stijeni i na terenu.
Predavanja, vježbe i izlete održavaju i vode iskusni planinari, vodiči, alpinisti i speleolozi, instruktori HPS-a i Hrvatske gorske službe spašavanja.
Po završetku predavanja i vježbi, polaznici polažu ispit (provjera znanja) pred komisijom sastavljenom od predavača i voditelja Škole. Ispitu mogu pristupiti polaznici koji su nazočili barem 70 % vježbi i predavanja. Po uspješnom završetku škole polaznik dobiva Diplomu HPS-a o završenoj planinarskoj školi koja je uvjet za upis u škole i tečajeve iz planinarskih specijalnosti (alpinističke, visokogorske, sportsko-penjačke, speleološke, markacijske, vodičke).
Utvrđuje se iznos za pokrivanje organizacijskih troškova škole :
– za polaznike koji već jesu članovi PD „ Dubovac“ u visini od 15,00 EUR / 113 kn
– za polaznike koji nisu članovi PD „ Dubovac“ u visini od 25,00 EUR /188 kn (učlanjenje i trošak škole)
Uplate se vrše kod blagajnice Društva četvrtkom na sastancima Društva od 19.30 sati.
Uplatu se može izvršiti i na račun Društva HR8124000081107218291 uz napomenu “za Opću planinarsku školu ”.
Upisom postajete članom Hrvatskog planinarskog saveza što vam donosi popuste kod boravaka u planinarskim domovima kao i popuste u nekim trgovinama planinarske opreme. Kao član HPS-a osigurani ste za slučaj nezgode a PD „Dubovac“ svoje članove još dodatno osigurava.
Prijave :
U Opću planinarsku školu može se upisati – prijaviti svakog četvrtka od 19.30 sati u prostorijama PD „Dubovac“.
Prijava se vrši popunjavanjem OPŠ – Prijavnica i uplatom iznosa za pokrivanje organizacijskih troškova škole. Prijavnicu za školu možete tiskati i sami.
Popunjena prijavnica dostavlja se voditelju škole.
Sve dodatne informacije možete dobiti od voditelja škole:
Marin Maras 091 6863 866 marinmaras@gmail.com