Okrugli stol projekta Što ima lima? – 40 profesora i roditelja educiralo se o važnosti prevencije psihičkih smetnji kod djece i adolescenata

U svrhu promicanja zdravih navika djece te podizanja svijesti o važnosti mentalnog zdravlja, u srpnju 2022. pokrenut je projekt Što ima lima?, usmjeren upravo na edukaciju djece, adolescenata, njihovih roditelja i učitelja.

Istraživanja pokazuju da se 10 do 20 posto djece i adolescenata bori s nekom vrstom psihičkih smetnji, te su one kod školaraca rangirane kao treći najčešći razlog posjeta liječniku školske medicine. Upravo zato, Udruga za zaštitu i promociju mentalnog zdravlja u zajednici „Gita“ pokrenula je projekt Što ima lima?, s fokusom na Karlovačku županiju, odnosno populaciju u područjima koja imaju otežan pristup nacionalnim programima prevencije. Projekt uključuje virtualni edukativno-promotivni program putem kojega se plasira stručni sadržaj prilagođen trendovima i digitalnom načinu života djece.

Uz roditelje, učitelji i profesori su važni dionici u ranom prepoznavanju psihičkih smetnji kod djece i adolescenata te je upravo zato održan već drugi Okrugli stol projekta Što ima lima? na kojem su psiholozi Ivan Sušanj i Ines Galetić podijelili informacije i savjete o najčešćim psihičkim smetnjama, kao što su anksioznost, depresija i ovisnosti, te kako ih prepoznati. Okrugli stol održao se u Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana, a preko 40 profesora i roditelja sudjelovalo je u edukativnoj raspravi.

„Već osam mjeseci putem društvenih mreža pokušavamo djeci, na njima interaktivan i zanimljiv način, približiti različite psihičke smetnje i razbiti stigmu o poremećajima kao nečega čega se treba sramiti. Naši psiholozi snimili su već sedam edukativnih webinara koji su objavljeni na YouTube kanalu projekta, a sudjelovali smo i na tri radijske emisije u kojima smo raspravljali o različitim temama. Uskoro počinje i edukacija namijenjena djeci, koja će se održavati za vrijeme nastave, a koja će putem webinara osigurati kvalitetan pristup prijeko potrebnim informacijama“, naglašava Marko Francetić, voditelj projekta.

Projekt uključuje i besplatno online psihološko savjetovanje te na web stranici, putem opcije Pričaj s nama!, svatko može anonimno zatražiti savjet ili postaviti pitanje na koje će psiholozi u najkraćem roku odgovoriti.

Koliko je psihološka pomoć važna i koliko nedostaje adekvatne podrške, posebice u ruralnim područjima, pokazuje i to što smo zasad zaprimili više od 30 upita putem opcije Pričaj s nama!. Projekt završava u kolovozu te ovim putem pozivam sve s područja Karlovačke županije da nam se obrate ako imaju problem i ne ustručavaju zatražiti pomoć“, ističe psiholog Ivan Sušanj.

Projekt se provodi u sklopu poziva Promocija zdravlja i prevencija bolesti – faza 2 br:UP.02.2.1.08. Usklađen je sa Strateškim planom za razvoj zdravstva 2020-2022., s obzirom na to da se provedbom istog promiče mentalno zdravlje implementacijom u lokalnoj zajednici i to informiranjem, edukacijom i senzibiliziranjem građana. Također, projekt doprinosi Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva 2012.-2020. jer se projektom poduzimaju i potiču intervencije usmjerene i ka prevenciji mentalnih poremećaja s vrlo negativnim utjecajem na kvalitetu života. Prijavitelj projekta je Udruga za promociju i zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici „GITA“, a kao partneri na projektu sudjeluju Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije, Grad Ogulin i Općina Plaški. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.