Karlovačko proljeće u znaku vrhunskih rally natjecanja

Najstariji i najiskusniji Auto klub u Hrvatskoj, AK Delta iz Zagreba, u periodu od 31. ožujka do 02. travnja 2023. godine organizira po drugi put QUATTRO RIVER RALLY KARLOVAC 2023.

Jučer je u Karlovcu predstavljen 2. Quattro River Rally, utrka koja je već lani u svom prvom izdanju pokazala izvanredan potencijal, a gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji osigurala status fantastične lokacije za organizaciju izvrsno posjećenih ozbiljnih sportskih natjecanja. QRR je na neki način savršena uvertira u Svjetsko WRC prvenstvo Croatia Open koje se na istoj lokaciji održava tri tjedna kasnije. Prigoda za vozače, ali i publiku da u kratko vrijeme više puta dožive na djelu adrenalinski obojene nastupe vrhunskih posada u top rally automobilima.

„ Kao malo koji kraj u Hrvatskoj upravo Karlovačka županija obiluje sjajnim cestama za održavanje raznih tipova automobilističkih natjecanja, a dolazak WRC-a u Hrvatsku samo je pogurao staru ideju o organizaciji relija na četiri rijeke. Već prvo izdanje nadmašilo je sva naša očekivanja kako po atraktivnosti posada tako i po broju posjetitelja, usto cijela je utrka sjajno popraćena od strane medija te putem društvenih mreža, a slično očekujemo i ove godine. Posebno zahvaljujemo na podršci u organizaciji QRR svim pokroviteljima i suorganizatorima, sponzorima i medijima.“ , izjavio je Vladimir Golub, predsjednik AK Delta.

Suorganizatori natjecanja su Karlovačka županija te grad Karlovac.

„Sa zadovoljstvom smo drugu godinu za redom domaćin i suorganizator Quatro River Rally-ja. Očekujemo i ovaj put velik interes Karlovčana za praćenje Rally-a, ali očekujemo 1. i 2. travnja i brojne goste iz Hrvatske i inozemstva. Pozivam zato sve u turističkoj djelatnosti, posebno ugostitelje da iskoriste ovu priliku da gostima predstavimo i ostale naše turističke sadržaje i atrakcije i svojom ponudom dodatno obogate sve ono što s ponosom nudimo našim gostima. Ovakvi događaji učvršćuju naš položaj na turističkoj karti Europe i čine Karlovac poznatijim i prepoznatijim. Sugrađanima želim da uživaju u rellyu, zahvaljujem na razumijevanju jer ćemo u gradu tada imati privremenu regulaciju prometa, a svim natjecateljima želim uzbudljivu i sigurnu utrku. Sretno svima!“, zaželio je gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić.

Središte zbivanja QRR-a je u Karlovcu gdje natjecanje starta i završava u samom centru Karlovca, a park vozača smješten je na prostoru ŠRC Korana gdje će se na kraju drugog dana, dakle 1.4. u večernjim satima održati besplatni koncert Sandija Cenova za sudionike i publiku QRR-a. Popularni pjevač neće samo zabavljati publiku već će sudjelovati i u sportskom dijelu vozeći utrku kao predvozač.

“Karlovačka županija je turistički najposjećenija kontinentalna županija, nakon Grada Zagreba. Nama se ovi turistički rezultati ne događaju, već su oni rezultat sustavnog rada i promišljanja i to uz odličnu suradnju privatnog i javnog sektora. Događanja poput Quattro River Rallyja i WRC Croatia Rallyja zasigurno su velika odskočna daska u turističkoj prepoznatljivosti Karlovačke županije na nacionalnoj, ali i na svjetskoj razini. Nema boljih promotora naše županije od sportaša i vrhunskih manifestacija koje privlače posjetitelje, a najbolji i najlakši način da velik broj ljudi, zahvaljujući atraktivnim vožnjama, vidi i ljepote naše županije na koje smo veoma ponosni. Karlovačka županija nastavlja i dalje raditi na kontinuiranoj promociji naše županije i njezinih ljepota, a cilj je ponuditi turistički sadržaj koji će biti aktualan tijekom cijele godine, a time i produljiti njihov boravak u našoj županiji. Ova sportska manifestacija bit će svojevrsna uvertira za ono što nas čeka u travnju, a to je još jedan spektakl WRC Croatia Rally.”, istaknula je županica Martina Furdek Hajdin.

Iznimno atraktivni brzinski ispiti nazvani po imenima četiri rijeke s karlovačkog područja nisu dugi, ali su tehnički dosta zahtjevni. U najvećem se dijelu odvijaju na području Karlovačke županije odnosno gradova Karlovac, Duga Resa, Slunj i Ozalj te općina Netretić, Barilović i Generalski Stol, a po prvi puta natjecanje se produžuje i do grada Slunja gdje će se voziti potpuno novi brzinski ispit Rastoke. Sveukupno je 12 brzinskih ispita, odnosno 5 različitih. S obzirom da je čak 19% brzinskih ispita identično onima s WRC-a očekuje se da će dio vozača iskoristiti prigodu da nastupom na Quattro River rallyu poboljšaju svoje šanse za dobar rezultat na utrci WRC Croatia Open. To se posebno odnosi na WRC 2 posade koje će zacijelo iskoristiti QRR kao pripremu za nastup na WRC-u.Lista prijava se polako puni, a biti će otvorena do 17.ožujka nakon čega će se znati točan broj prijavljenih posada. Među hrvatskim vozačima također je dobar interes za nastup. Svoj nastup je već potvrdio novi član AK Delta, dvanaesterostruki prvak Hrvatske Juraj Šebalj koji će uz Marijana Stublića voziti Toyotu Yaris GR, na listi prijava je i posada Jan Pokos/Vili Ošlaj u Peugeotu 208 Rally 4, Vareško/Stiperski nastupit će u Škodi Fabiji R5, a domaće karlovačke boje brani Željko Magličić uz suvozača Ivana Poljaka u Ford Fiesti Rally 4 koji je i lani vozio QRR, ali WRC Croatia rally.

„Neizmjerno mi je drago što danas ovdje pričamo o drugom(!) QRR, nakon što je prošlogodišnje, premijerno izdanje tog mog višegodišnjeg sna o reliju u karlovačkoj županiji, polučilo odlične rezultate, pa i oborilo neke rekorde u smislu posjećenosti kako od strane gledatelja, tako i zvučnih imena među natjecateljima. Teško mi je prenijeti emocije, ponajviše ponosa, što je moj rodni kraj, sada domaćin toliko automobilističkih priredbi raznih disciplina i rangova, sve do najvišeg svjetskog, posebno ovaj reli koji već na svoj prvi rođendan postaje ne samo utrka za Prvenstvo Hrvatske, već i dio cijenjenog međunarodnog sustava natjecanja. Time su se sve lokalne institucije od županije, preko gradova i općina domaćina, do javnih službi, dokazale kako su jednako kvalitetan partner i domaćin autosportu poput nekih desetljećima etabliranih destinacija. Najviše bi me radovalo kada bi se ova manifestacija održala kao trajna vrijednost i jedan od zaštitnih znakova Županije, a u njenu realizaciju uključilo što više lokalnih subjekata.“, nadovezao s u ime natjecatelja Željko Magličić.

Natjecanje je međunarodno upisano u kalendar Svjetske automobilističke federacije FIA, a boduje se za Alpe Adria Rally Cup, Međunarodno regionalno prvenstvo Hrvatske te za Prvenstvo Hrvatske. Lista prijava, program natjecanja kao i sve aktualne informacije mogu se pronaći na web stranici www.akdelta.hr/qrr, te na facebook profilu Quattro River Rally.

Program