Svjetski dan osoba s Down sindromom

Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava se 21. ožujka svake godine. Ovaj dan ima za cilj podizanje svijesti o Down sindromu i promicanje prava, inkluzije i dobrobiti osoba s Down sindromom diljem svijeta.

Down sindrom je genetski poremećaj koji se pojavljuje kada se dogodi greška u procesu podjele stanica pri začeću, što dovodi do povećanja broja kromosoma 21. Ljudi s Down sindromom mogu imati različite zdravstvene i razvojne izazove, ali uz podršku i prilagođavanje okoline, mogu imati kvalitetan i ispunjen život.

Procjene govore da se danas u svijetu pojavljuje prosječno 1 slučaj na 1000 živorođenih. U Republici Hrvatskoj se podaci o osobama s Downovim sindromom, koja su ostvarila određena invalidska prava, prate u Registru osoba s invaliditetom, u kojem su podaci za 1706 osoba sa ovim sindromom. Kao najčešći predisponirajući rizični čimbenik za pojavu ovog sindroma spominje se dob majke. Rizik kod trudnica u dobi od 20 godina iznosi 0,066 % ili 1:1.500 i višestruko je niži u odnosu na majke u dobi od 40 godina, kod kojih iznosi 1,0 % ili 1:100.

Svjetski dan osoba s Down sindromom prilika je da se šira javnost upozna s osobama s Down sindromom i njihovim mogućnostima te da se potakne inkluzivno društvo koje cijeni različitosti i poštuje ljudska prava svih pojedinaca. Na ovaj dan organiziraju se brojne manifestacije i događaji diljem svijeta, poput konferencija, koncerata, sportskih događaja i drugih aktivnosti koje promiču inkluziju i podršku osobama s Down sindromom i njihovim obiteljima.