Predstavnici Udruge slijepih USKA na okruglom stolu “Unapređenje obrazovanja medicinskih sestara opće njege kroz Erasmus+ projekt-iskustva iz Slovenije “

Predstavnici Udruge slijepih USKA predsjednik Mirsad Bećirović, dopredsjednica Suzana Margić, tajnik Romija Radočaj Naglić i VIP Sanja Jakić na Okruglom stolu “Unapređenje obrazovanja medicinskih sestara opće njege kroz Erasmus+ projekt-iskustva iz Slovenije “. Voditeljica projekta Valerija Žapčić otvorila je događaj, a programske aktivnosti predstavili su sudionici projekta učenici Medicinske škole u Karlovcu Antonio Gale i Tanja Tutić.  Događaju je nazočio i predsjednik Udruge slijepih Karlovačke Županije Denis Velimirović.

 “Ovaj projekt se provodi od 01.09.2022. do 31.08.2023. radi se o projektu KA122VEt tj. kratkotrajna mobilnost učenika u svrhu stručne prakse. Dvije grupe učenika, svaka po 12 učenika i jedan pratitelj su boravili u Škofja Loki, malog gradu nadomak Kranja, U tih 2 tjedna učenici su radili u CSSS, u stanovi za smještaj starijih osoba koja je započela s radom 1937 godine kao dom za smještaj isključivo slijepih osoba, a danas, napretkom medicine i postizanjem integracije u društvo ustanova je transformirana u dom za starije osobe. Još uvijek ima dosta slijepih i slabovidnih što je normalno zbog dobi, a smjernice rada i edukacija zaposlenika je u skladu s vremenom ali još uvijek postoje specifične vještine temeljene na specijaliziranom radu sa slijepih i slabovidnim osobama. Mentori ove ustanove su vodili učenike kroz stručnu praksu, održavali radionice  i bili dostupni za sva pitanja učenika. Mentori su diplomirane medicinske sestre, a u Slovenskom sustavu obrazovanja to je razina naših prvostupnika, znači trogodišnji studij sestrinstva, za razliku od našeg petogodišnjeg za stjecanje istog naziva. Ovaj projekt ima za nas puno širi značaj od same stručne prakse, snalaženje u novoj sredini, integracija u radne procese izvan poznat okružja, rad s drugim mentorima, kulturološke aktivnosti, osnaživanje životnih vještina, raspolaganje financijama, razumijevanje projektnih obaveza i odgovornosti za provedbu, komunikacija s korisnicima i mentorima, drugim zaposlenicima, diseminacija projekta u svojoj sredini neke su od vrijednosti koje će dobiti svaki učenik na kraju projekta”- istaknula je Valerija Žapčić voditeljica projekta. Donesene su smjernice za buduću suradnju Medicinske škole i udruga koje okupljaju osobe s oštećenjem vida. Događaj je završio nastupom glazbenog sastava “Sjaj u tami ” Udruge slijepih USKA Mirsada Bećirovića i Suzane Margić.
Tekst napisala Romija Radočaj Naglić