U Hrvatskoj se Denim Day obilježava treću godinu za redom

Denim Day (Dan traperica) je godišnja kampanja koja se održava posljednje srijede u mjesecu travnju, a pokrenuta je kao dio globalne inicijative za prevenciju seksualnog nasilja. Ovaj dan slavi pravo svake osobe da odabere svoju odjeću bez osude ili diskriminacije.

Denim Day započeo je 1999. godine kao odgovor na slučaj seksualnog napada u Italiji, kada je sudac odbacio optužbe protiv optuženog zbog činjenice da je žrtva bila u trapericama, što je smatrao znakom suglasnosti. Nakon toga, zaposlenici u Los Angelesu su u znak protesta odjenuli traperice u znak podrške žrtvama seksualnog nasilja i kao simbol da odjeća nikada ne bi smjela biti razlog za osudu ili krivnju.

Danas, Denim Day predstavlja međunarodnu kampanju za podizanje svijesti o seksualnom nasilju i važnosti osiguravanja pravde i podrške žrtvama. Ljudi diljem svijeta nose traperice posljednje srijede u travnju kao simbol solidarnosti i potpore žrtvama seksualnog nasilja. Kampanja također poziva na doniranje organizacijama koje pomažu žrtvama i na poduzimanje akcija za promicanje kulture u kojoj se seksualno nasilje ne tolerira.

U Hrvatskoj se Denim Day obilježava treću godinu za redom u organizaciji Ženske sobe i magazina Story, a ove godine traper nosimo danas, u srijedu, 26. travnja.