Svjetski je dan slobode medija

Svjetski dan slobode medija obilježava se 3. svibnja svake godine kao prilika da se istakne važnost slobodnih i neovisnih medija u demokratskom društvu. Toga dana skreće se pozornost na ulogu medija u promicanju slobode izražavanja, demokracije, transparentnosti i istine.

Slobodni i neovisni mediji su ključni čimbenici u demokratskom društvu jer omogućuju pristup informacijama, pružaju platformu za dijalog i raspravu te drže vlast odgovornom za svoje postupke. Međutim, u mnogim dijelovima svijeta novinari su izloženi različitim oblicima pritisaka, uključujući cenzuru, zastrašivanje, napade i čak ubojstva, što ograničava slobodu medija i ugrožava demokratske procese.

Svjetski dan slobode medija je stoga prilika da se podsjetimo na važnost slobodnih i neovisnih medija, potakne zaštita novinarske slobode i sigurnosti te ohrabri podrška novinarima i medijima koji se bore za istinu i transparentnost. Uz to, taj dan se također koristi za raspravu o izazovima s kojima se suočavaju mediji u različitim dijelovima svijeta i načinima na koje se mogu riješiti ti izazovi.

Ukratko, Svjetski dan slobode medija predstavlja priliku da se ukaže na važnost slobodnih i neovisnih medija u demokratskom društvu, kao i na izazove s kojima se suočavaju novinari i mediji diljem svijeta.