Danas, 9. svibnja, obilježava se Dan Europe

Dan Europe obilježava se 9. svibnja svake godine u spomen na kraj Drugog svjetskog rata i uspostavu Europske unije. Ovaj datum obilježava se kao Dan pobjede nad fašizmom u Europi, jer je 9. svibnja 1945. godine Njemačka potpisala bezuvjetnu kapitulaciju, što je označilo kraj Drugog svjetskog rata u Europi.

To je datum kada je 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, iznio svoj plan za stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj je prijedlog smatran ključnim korakom prema integraciji europskih zemalja i smanjenju vjerojatnosti sukoba između njih.

Dan Europe službeno je proglašen 1985. godine u Milanu na sastanku Europskog vijeća. Taj dan ima za cilj promicanje jedinstva i mira u Europi te slavi europske vrijednosti, kulturu i identitet. Osim toga, Dan Europe prilika je za podsjećanje na važnost europskih integracija, suradnje i solidarnosti među europskim narodima. Mnoge države i institucije diljem Europe obilježavaju ovaj dan različitim aktivnostima, događajima i programima koji promiču europske vrijednosti i kulturu.