Zdrav doručak za početak dana

Doručak je obrok koji se konzumira ujutro, a predstavlja prvu važnu obvezu svakog dana. Kako je doručak najvažniji obrok u danu, veoma je važno osigurati da je uravnotežen i da osigurava dovoljno energije i hranjivih tvari potrebnih za početak dana.

Konzumiranjem uravnoteženog doručka, osiguravamo tijelu energiju koja nam je potrebna da se fizički i mentalno aktiviramo, poboljšamo koncentraciju i uspješnije obavimo svakodnevne aktivnosti. Tijekom noći, tijelo se odmara i obnavlja, a nakon buđenja doručak je ključan za “prekid posta” i pokretanje metaboličkog procesa.

Idealan doručak trebao bi uključivati ​​uravnoteženu kombinaciju proteina, ugljikohidrata, vlakana, vitamina i minerala. Proteini su potrebni za izgradnju mišića i održavanje zdravlja, a mogu se pronaći u jajima, siru, jogurtu, orašastim plodovima i sjemenkama. Složeni ugljikohidrati, poput integralnih žitarica, zobene kaše i voća, osiguravaju dugotrajnu energiju i održavaju razinu šećera u krvi stabilnom tijekom jutra. Vlakna su neophodna za zdravlje probavnog sustava i smanjenje rizika od kroničnih bolesti, poput srčanih bolesti i dijabetesa. Osim toga, doručak bi trebao sadržavati i zdrave masti, poput maslinovog ulja, avokada i orašastih plodova, te vitamine i minerale koji su potrebni za zdravlje i dobrobit tijela.

Primjeri zdravog doručka uključuju jaja s integralnim kruhom i avokadom, zobenu kašu s voćem i orašastim plodovima, jogurt s bobičastim voćem i chia sjemenkama, ili smoothie od banane, bobičastog voća i zelenog lisnatog povrća. Osim toga, doručak možemo obogatiti različitim dodacima, poput svježeg voća, povrća, meda, cimeta i drugih začina.

Izostavljanje doručka može dovesti do smanjenja razine energije, usporenja metabolizma i povećanja razine šećera u krvi, što može dovesti do različitih zdravstvenih problema. Stoga, kako bismo se osjećali zdravo i energično tijekom dana, važno je ne preskočiti ovaj obrok.

Na video zapisima nastalim u sklopu projekta „Nauči zdravlje UP.02.2.1.08.0028“ možete pronaći nekoliko zdravih recepata za uravnoteženi doručak.

Doručak: Čokoladna granola s bademima – YouTube

Doručak: Zdravi sendvič od avokada i šunke – YouTube

Doručak: Integralni tost – YouTube

Ukupna vrijednost projekta iznosi 456.557,55 kuna uz stopostotni intenzitet potpore. Projekt je odobren za financiranje slijedom prijave na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Promocija zdravlja i prevencija bolesti – faza 2“ (Poziv UP.02.2.1.08) koji se provodi u okviru prioritetne osi Specifičnog cilja 9.iv.1 Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. i financiran iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Grad Duga Resa, a partner na projektu je Hrvatski Crveni križ, Gradsko društvo Crvenog križa Duga Resa. Razdoblje provedbe je od 01. lipnja 2022. do 01. lipnja 2023. godine.