Stambene zadruge i društvena tranzicija

Ne propustite javnu tribinu o pozitivnim primjerima stambenih zadruga u Europskoj uniji te
mogućnostima realizacije ovog modela stanogradnje u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i u Hrvatskoj.

Tribina za javnost pod nazivom “STAMBENE ZADRUGE I DRUŠTVENA
TRANZICIJA” održat će se, u organizaciji Zadruge Otvorena arhitektura (ZOA) i Zadruge za etično financiranje (ZEF) u petak, 26. svibnja 2023. godine u Društvenom centru “Prostorija” (Ul. Mije Krešića 4, Karlovac) s početkom u 18:00 sati.

Tema tribine je tranzicija iz tržišnog modela stanogradnje i apartmanizacije prema stambenoj politici koja se temelji na stvaranju dugotrajnog fonda priuštivih stambenih jedinica u javnom i zadružnom vlasništvu. Predstavit će se i pozitivni primjeri iz europskih zemalja u kojima upravo stambene zadruge pružaju inovativnu viziju gradnje, stanovanja i života u zajednici. Na tribini će se govoriti o načinima implementacije i poticanja realizacije modela od strane jedinica lokalne samouprave.

Također, predstaviti će se lokalne i regionalne inicijative koje rade na razvoju zadružnog stanovanja te rezultati regionalnog istraživanja o stambenim potrebama i dostupnim načinima financiranja.

Na tribini će sudjelovati Darovan Tušek, voditelj ESF projekta “Poticanje razvoja zadružnog
stanovanja u RH”, Antun Sevšek, arhitekt iz Zadruge Otvorena arhitektura, te Zoran Sikora, stručnjak za procjenu rizika iz Zadruge za etično financiranje. Moderator tribine će biti Ivon Pavlović, sociolog iz Zadruge za etično financiranje.

Stanovanje u Hrvatskoj je zbog nedostatka javnih i neprofitnih investicija gotovo u potpunosti prepušteno tržištu zbog čega se brojni gradovi suočavaju s problemom osiguravanja stambenog prostora za svoje stanovnike, a posebno za mlade, starije osobe, obitelji s nižim primanjima, osobe u nesigurnim uvjetima rada i dr. Ubrzana transformacija stambenog prostora u komercijalne svrhe smanjuje broj dostupnih stambenih objekata te time izravno utječe na povećanje cijene najma stanova. S obzirom na to najam stanova na tržištu izrazito je nesiguran oblik rješavanja stambenog pitanja te je podložan rastu cijena koji nije proporcionalan rastu plaća i prihoda građana. Stanovi postaju sve skuplji i većina mladih nema financijskih niti kreditnih mogućnosti kupiti vlastitu nekretninu.

Odgovarajući na ove izazove u mnogim europskim zemljama stambene zadruge uspješno kreiraju alternativu tržišnom modelu omogućavajući veću pristupačnost stanovanju širokim društvenim skupinama. Zadruga Otvorena arhitektura (ZOA) je s partnerima Zadrugom za etično financiranje (ZEF) i Gradom Križevcima nositelj EU projekta ‘’Poticanje razvoja zadružnog stanovanja u Hrvatskoj’’. ZOA i ZEF su članovi Europske zadruge MOBA Housing SCE koja umrežava inicijative zadružnog stanovanja te radi na kreiranju organizacijskih i financijskih preduvjeta za implementaciju ovog uspješnog modela gradnje priuštivih stambenih jedinica u zemljama središnje i jugoistočne Europe.