Održan okrugli stol na temu Femicid u Hrvatskoj – zanemareni zločin s dalekosežnim posljedicama

Jučer je u Karlovcu održan okrugli stol na temu Femicid u Hrvatskoj – zanemareni zločin s dalekosežnim posljedicama koji je bio namijenjen predstavnicima/ama nadležnih pravosudnih tijela i institucija koji/e rade sa ženama i djecom žrtvama nasilja u obitelji, predstavnicima/ama udruga koji/e se bave srodnim područjem rada kao i stručnjakinjama Ženske grupe Karlovac „Korak“.
Panelistice su bile vrsne stručnjakinje u svom području, a ovdje ih navodimo po redoslijedu izlaganja:
1. Lana Kučer, mag.iur., stručna suradnica, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje: “Pravni okvir femicida – poredbeno pravna uređenja i preporuke”.
2. mr. sc. Lana Bobić, teologinja i aktivistkinja za zaštitu ljudskih prava: “Važnost prepoznavanja prisilne kontrole”.
3. mr. sc. Dunja Bonacci Skenderović, nezavisna stručnjakinja za suzbijanje nasilja nad ženama: “Prikaz podataka o femicidu u Hrvatskoj u razdoblju od 2016.-2022.”.
Okrugli stol organizirala je Ženska grupa Karlovac “Korak” kao dio kampanje „KORAK ka nenasilnom društvu“ u okviru projekta „Korak u život bez nasilja“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020“. Vrijednost projekta je 492.773,24 € (3.712.800,00 kn), a provodi se na području Karlovačke županije u razdoblju od 1. srpnja 2021. do 1. srpnja 2023.godine.