Otvorenje izložbe Anabel Zanze: Aeromiting

Muzeji grada Karlovca uoči Dana državnosti u Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj pripremaju izuzetan događaj – otvorenje izložbe istaknute hrvatske slikarice i grafičarke Anabel Zanze. Izložba „Aeromiting“ otvorit će se u ponedjeljak, 29. svibnja 2023. u 11 sati u izložbenom prostoru Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj.
Umjetnica je rad na ciklusu Aeromiting započela pandemijske 2020. godine. Ističemo sliku Aeromiting 7 iz 2023. koja je posvećena junacima Domovinskog rata i otporu ukrajinskog naroda ruskoj agresiji.
Umjetnički opus Dubrovčanke Anabel Zanze nastaje već 30 godina, a karakterizira ga stvaranje u zaokruženim ciklusima. U stvaralaštvu važna je procesualnost i arhiviranje kojim komunicira osobne preferencije prema fenomenima i osobnostima iz svijeta umjetnosti i s njima povezanim svevremenim društvenim pojavama pohranivši ih u slike.
Zanze je predstavnica slikarskog letrizma. U njezinu stvaralaštvu lajtmotiv je – slovo. Latinično, vrstom i veličinom prilagođeno zamišljenom konceptu slikarice, ponekad je dio cjeline: riječi ili teksta, a – ponekad – upravo prikaz cjelovite riječi čini ključ za „čitanje“ djela.
U ciklusu „Aeromiting“ Anabelini su kolaži dinamični, oni donose tren koji je već prošao. Njezini kolaži utjelovljuju izražajne mogućnosti likovnih osobina izrezanih ploha unutar poznate Anabeline palete, koju čine neboje – bijela, crna i siva te boje – crvena, oker i boja slonovače. Ona u kolaže intervenira crnim tušem i korekturnim bjelilom pa su komadi otisnuti tiskarskih strojem oplemenjeni njezinom slikarskom gestom.
Na otvorenju izložbe govorit će Igor Zidić, istaknuti hrvatski povjesničar umjetnosti, likovni kritičar, pjesnik i esejist te Branko Roglić, vlasnik Orbica, najveće distributerske tvrtke u regiji i veliki podupiratelj umjetničke prakse Anabel Zanze.
Kustosice izložbe su muzejska savjetnica Antonija Škrtić i viša kustosica Ružica Stjepanović. Izložba ostaje otvorena do 8. listopada 2023. godine, a financijski ju podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Karlovac.
Otvorenje izložbe dio je programa Grada Karlovca i Karlovačke županije kojim će se obilježiti Dan državnosti. U utorak, 30. svibnja, na Dan državnosti, u Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj održat će se Dan otvorenih vrata prilikom kojeg će posjetitelji od 10 do 18 sati moći besplatno razgledati muzej i novootvorenu izložbu Anabel Zanze: Aeromiting.