Stručni skup „2deset: dvadeset godina Knjižnice za mlade“

Knjižnica za mlade u srpnju obilježava dvadeset godina svog postojanja, a povodom te okrugle obljetnice 16. lipnja 2023. organiziramo stručni skup „2deset: dvadeset godina Knjižnice za mlade“.

Ovaj izdvojeni odjel prva je takva knjižnica u Hrvatskoj te se, kao mjesto osobnog razvoja, druženja i neformalnog obrazovanja, kontinuirano trudi pružiti mladima odgovor na njihove potrebe i interese u obliku programa koje provodi prilagođavajući se pritom promjenama u društvenim strukturama, tehnologiji te različitim trendovima u knjižničarstvu ne bi li svojim korisnicima nudila što bolju uslugu.

Cilj ovog skupa je predstaviti aktivnosti Knjižnice za mlade, njezin razvoj i promjene tijekom dvadeset godina postojanja, razmijeniti iskustva s drugim knjižnicama i knjižničarima te se povezati s njima u nastojanju poboljšanja usluga namijenjenih mladima te pružanja kvalitetne alternative u provođenju slobodnog vremena.

Uvodna izlaganja održat će dr. sc. Zrinka Ristić Dedić iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Ivan Sušanj, spec. klin. psih. iz Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Ličko-senjske županije te Marinko Polović, knjižničar Knjižnice za mlade.
Svoje će primjere dobre prakse u obliku posterskih izlaganja na temu promoviranja programa za mlade korisnike iznijeti knjižničari iz Zagreba, Splita, Ogulina, Samobora, Čakovca, Osijeka, Šibenika, Velike Gorice, Ozlja te Pule.

Skup financijski podupire Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Karlovac.