Običaj paljenja Ivanjskog krijesa u Karlovcu proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom RH

U Karlovcu je danas na desnoj obali rijeke Kupe, na press konferenciji predstavljen program ovogodišnjeg izdanja najstarije gradske manifestacije Ivanjski krijes na kojoj su sudjelovali predstavnici Grada Karlovca, TZ grada Karlovca te gradskih četvrti Banija i Gaza, kao i udruge “Vukovi s Kupe” i “Banija u srcu”.

Prvi zapisi o tradiciji paljenja krijesova na obalama Kupe datiraju iz 1779. godine. Zbog tradicije duge gotovo dva i pol stoljeća te važnosti ovog običaja TZ grada Karlovca pokrenula je postupak njegova upisa u Registar kulturnih dobara RH. Angažmanom brojnih dionika u tom procesu uspjeli smo ostvariti cilj. Ministarstvo kulture i medija donijelo je rješenje kojim se običaj paljenja Ivanjskog krijesa u Karlovcu proglašava nematerijalnim kulturnim dobrom te ga je upisalo u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara.

Na konferenciji su govorili predstavnici gradskih četvrti Alen Softić, predsjednik GČ Gaza i Saša Kosec, predsjednik GČ koji su zahvalili svima na podršci kroz donacije ili rad, pozvali na druženje uz oprez i na primjerenoj udaljenosti od krijesova.

Predstavnik Udruge “Vukovi s Kupe” Goran Bunčić predstavio je program u Skladišnoj ulici koji se odvija u okviru projekta Scena u kvartu dok je Franjo Kern predstavio novu udrugu s Banije “Banija u srcu” koja je uz gažansku udrugu najzaslužnija za organizaciju slaganja krijesova, najvažnijeg dijela manifestacije te tako i za očuvanje tradicije i običaja.

Ivanjski krijes, važna je tradicija za naš grad, topla priča o prijateljskom rivalstvu koja nas zapravo sve povezuje i svake godine iznova, večer uoči Ivanja, dovodi u ovaj dio grada. Uvrštenje u Registar kulturnih dobara RH iznimna je čast koja nas sve obvezuje čuvati, prenositi i promovirati ovu vrijednu baštinu karlovačkog kraja “ izjavila je direktorica TZ grada Karlovca Marina Burić zahvalivši svima koji su sudjelovali u procesu upisa kao i svima koji su svih ovih godina njegovali ovu za Karlovac važnu tradiciju.

Program Ivanjskog krijesa počinje već u 17 sati u Skladišnoj ulici na Gazi radionicama za djecu glazbenim nastupima. U 17. 30 na rasporedu je tematska turistička tura “Ivanje i ivančice” a tradicionalna nogometna utakmica između gradskih četvrti je u 18.00 sati na stadionu NK Radnik. Točno u 20.00 sati na Banijskom mostu uže povlače muškarci nakon čega slijede djeca dječjih vrtića Banija i Gaza i po prvi puta ove godine uže će povlačiti žene. U 20.30 na pozornici na Baniji nastupa grupa Rivers Band, a na drugoj obali Kupe, na Gazi okupljene posjetitelje zabavljat će tamburaški sastav Skitnice. Dio posjetitelja krijesove i vatromet promatrat će iz kajaka koji polaze s Dubovca u 21 sat dok nas vatreni i svjetlosni performans očekuje u 21,30 na mostu kao uvod u najvažniji dio večeri, paljenje dvaju velikih krijesova u 22 sata.

Gradonačelnik Damir Mandić rekao je: “Ovom prilikom zahvalio bih svima koji su zadnjih godina radili na manifestaciji. Status nematerijalnog kulturnog dobra sve nas obvezuje na daljnji razvoj. U tom smislu nužna je suradnja i zajedništvo svih uključenih u organizaciju, TZ grada Karlovca, udruga s obje strane rijeke Kupe, gradskih četvrti te svih koji mogu dati doprinos očuvanju ovog iznimno važnog običaja u našem gradu.“

Sve informacije o programu ovogodišnjeg Ivanjskog krijesa kojim započinje Zvjezdano ljeto potražite na na poveznici https://visitkarlovac.hr/ivanjski-krijes-2023/