U Karlovac dolaze Prva flauta La Scale i Minhenske filharmonije te profesori sa Konzervatorija u Beču, Koelnu, Stuttgartu, Grazu…

Još je ostalo samo tjedan dana do početka desete slavljeničke Hrvatske flautističke akademije koja se tradicionalno održava u Karlovcu, u prvoj polovici srpnja.

Hrvatska flautistička akademija (engl. CROATIA FLUTE ACADEMY) najpoznatiji je ljetni događaj za flautiste i njihove profesore u jugoistočnoj Europi, a održava se u Gradskom kazalištu Zorin dom, u sklopu Proslave rođendana grada Karlovca.

Riječ je o glazbeno-edukativnoj manifestaciji s područja klasične glazbe na najvišoj međunarodnoj razini i jedinstvenoj u ovome dijelu svijeta po tome što traje punih sedam dana te okuplja doslovno »who-is-who« svjetske flautističke scene.

Primjerice, ovogodišnji su predavači: Herman van Kogelenberg (prva flauta Minhenske filharmonije), Davide Formisano (prva flauta La Scale i profesor na Konzervatoriju u Stuttgartu), Robert Winn (prva flauta londonske Kraljevske filharmonije i profesor na Konzervatoriju u Koelnu), Andrea Wild profesorica sa Bečkog konzervatorija, Matthieu Gauci-Ancelin sa Konzervatorija u Grazu te Marina Novak profesorica sa Muzičke akademije u Zagrebu.

Osnivač Hrvatske flautističke akademije je naš poznati kulturni menadžer i producent Petar Ćurić, u suradnji s Gradom Karlovcem, Muzičkom akademijom Sveučilišta u Zagrebu, te Zagrebačkom filharmonijom, a ove godine najavljen je rekordan broj mladih flautistica i flautista iz više od 20 država svijeta, te je događaj praktički popunjen jer su prijave otvorene još u siječnju – poručuju iz organizacije.

Na svojevrsnom spektaklu posvećenom izučavanju umjetnosti sviranja klasične flaute, te promoviranju flautistica i flautista kao glazbenih umjetnika, dosad je gostovalo pedesetak predavača i pet stotina polaznika iz 40 država svijeta, a najpoznatiji dosadašnji profesori bili su: Grammyjevac James Newton (2014), korejsko-američka virtuozica Jasmine Choi (2015), Peter-Lukas Graf (2016), Prva flauta Bečke filharmonije Dieter Flury (2016), Sir William Bennett (2018), Denis Bouriakov (2021) i drugi.

 

Više informacija na mrežnim stranicama događaja: croatiafluteacademy.com te na društvenim mrežama facebook.com/fluteacademy i instagram.com/croatiafluteacademy2023