Preporuka za ljetni izlet: Vrbnik na Krku – drevni gradić inspirativne ljepote

Foto: Vrbnik – Krk Tourist Info (info-krk.com)

Vrbnik, bez sumnje, jedno je od najpoznatijih hrvatskih mjesta. Zahvaljuje to svojoj glagoljaškoj baštini i čuvenoj narodnoj pjesmi osebujne melodije i sadržaja koja je interpretirana i aranžirana u nizu varijanti “Vrbniče nad morem”.

I Vrbnik se poput drugih starih kaštela na otoku Krku smjestio visoko, na gotovo 50 metarskoj visini, a na zaista osobitome mjestu na hridi što doslovce uranja u more. Uz Šilo u Dobrinjštini, jedino je veće mjesto na istočnoj obali otoka Krka. Prvi put se spominje 1100 god. Stanovnici su se najviše bavili poljoprivredom, manje pomorstvom i ribarstvom.

Danas je najpoznatiji proizvod Vrbničkog polja i Vrbnika uopće zlatnožuto vino- Žlahtina; postalo je glasovito i u širim hrvatskim razmjerima.

Prema pričanju starijih mještana, prije nego što je vino steklo slavu, u polju su se uzgajale žitarice za prehranu obitelji koje su imale više članova, nego današnje. U takvim su uvjetima lozu uzgajali uz rubove polja jer nije bilo tržišta i vino se proizvodilo samo za vlastite potrebe.

Vrbnik je još uvijek, uglavnom, izletničko mjesto, što mu je na neki način i prednost, iako ima kapaciteta u sobama i apartmanima obiteljskih kuća te ponešto i u hotelu.

Svojom bogatom poviješću, Vrbnik nazivaju kolijevkom pismenosti u Hrvata i zasigurno je jedno od najstarijih mjesta na otoku Krku.
U Vrbniku prevladavaju uske uličice pa ne čudi da se najuža ulica na svijetu nalazi upravo ovdje.

Blaž Baromić je osnivač prve poznate hrvatske glagoljaške tiskare u Senju, čime je uvelike doprinio hrvatskoj kulturnoj baštini. Budući da je rođen upravo u Vrbniku, njemu u čast, podignut je spomenik.