150. godišnjica Tesline mature u Karlovcu

U ponedjeljak, 24. srpnja 2023., u dvorani Nikola Tesla Experience centra Karlovac, Rakovac 6, svečano obilježavaju značajnu obljetnicu – 150. godišnjicu Tesline mature. Nikola Tesla, jedan od najvećih izumitelja i znanstvenika u povijesti, maturirao je na Velikoj kraljevskoj realki u Rakovcu upravo na taj dan, 24. srpnja 1873.

Tom prigodom organiziran je poseban program koji će uključivati tri zanimljiva predavanja koja će obuhvatiti različite aspekte Teslinog života i rada. Ovo će biti izvanredna prilika da dublje upoznate ovog genijalnog znanstvenika i da se inspirirate njegovim nasljeđem.

Program je nastao u suradnji s Udrugom Nikola Tesla Karlovac, Veleučilištem u Karlovcu, Udrugom diplomiranih studenata Veleučilišta u Karlovcu “Alumni Vuka” i Kulturnim društvom Slovenski dom Karlovac.

Prvo predavanje, koje će održati Igor Salopek, dr. med., voditelj integrativnog centra mentalnog zdravlja, nosit će naslov “Neobičan um Nikole Tesle”. Kroz ovo intrigantno predavanje, istražit ćemo Teslinu jedinstvenu kreativnost, vizionarstvo i način razmišljanja koji su ga doveli do revolucionarnih otkrića te ćemo pobliže upoznati njegove fobije i “super moći”.

Drugo predavanje, koje će održati profesorica povijesti u Gimnaziji Karlovac Natalija Jadrić, donosi zanimljivu usporedbu mature 1873. i mature 2023. Uz pomoć povijesnog konteksta, saznat ćemo više o izazovima i promjenama s kojima se Tesla susreo tijekom svog obrazovanja, ali i kako su se školstvo i obrazovni sustavi razvijali kroz vrijeme.

Treće predavanje, koje će održati prof. dr. sc. Darko Žubrinić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, posvetit će se školovanju Nikole Tesle u Rakovcu i njegovom učitelju Martinu Sekuliću. Upoznat ćemo se s Teslinim školskim danima i kako je upravo u ovom okruženju pronašao inspiraciju i poticaj za svoje buduće uspjehe.

Ova tri predavanja pružit će jedinstven uvid u Teslinu obrazovnu pozadinu, njegovo intelektualno formiranje i utjecaje koji su oblikovali njegovu izuzetnu karijeru.

Sve je na rasporedu u ponedjeljak, 24. srpnja, s početkom u 17:00 sati u dvorani Nikola Tesla Experience centra Karlovac, Rakovac 6. Ulaz je slobodan, a predavanja su namijenjena svim uzrastima.

Ne propustite ovu jedinstvenu priliku da se povežete s nasljeđem Nikole Tesle i da saznate više o njegovom značaju u povijesti znanosti i tehnologije.