CZM FESTIVAL – MEĐUNARODNI DAN MLADIH

U subotu, 12. kolovoza od 18 do 21 sat ispred Centra za mlade u Grabriku udruga Carpe Diem i Kinoklub Karlovac organiziraju jednodnevni CZM festival u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana mladih.


Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 1999. godine donijela rezoluciju o proglašenju Međunarodnog dana mladih te se on kontinuirano obilježava svake godine 12. kolovoza. Tog dana, u cijelom svijetu, mladi, organizacije mladih te svi koji se bave mladima, obilježavaju ovaj dan na različite načine. Zamišljen je kao prilika da se vladama i drugima privuče pažnju na globalne probleme mladih, prepoznaju njihovi potencijali, slave postignuća i planiraju načini uključivanja mladih u poduzimanje koraka u razvoju društava. Ovogodišnja tema obilježavanja Međunarodnog dana mladih je „Zelene vještine mladih: Ususret održivom svijetu“. Pomak prema ekološki održivom i klimatski neutralnom svijetu je ključan, ne samo kao odgovor na globalnu klimatsku krizu, već i za postizanje ciljeva održivog razvoja.

U sklopu festivala posjetitelji će moći sudjelovati u Hengaonici, redoviti program Centra za mlade koji je u programu svakog petka s ciljem osigurati kvalitetno provođenje slobodnog vremena mladih. Bit će postavljen i info pult u svrhu informiranja mladih i promocije Portala za mlade te će moći upoznati 3 nove volonterke koje su započele svoj rad u Centru za mlade u Grabriku preko programa Europskih snaga solidarnosti. Osim toga u suradnji sa Savjetom mladih Grada Karlovca mladi će se moći informirati o njihovom radu.

Kao centralno događanje ovog festivala bit će održana svirka mladih bendova. Na terasi ispred Centra za mlade Grabrik nastupit će bendovi Fafter i Prazan stan. Kako za sebe kaže Fafter oni su odabrano najgori lokalni autorski bend sa područja Zagreba, Karlovca i Kamanja, a ovaj put se vraćaju u boljoj formi nego ikad, ovaj put u “plus dva, minus jedan” kombinaciji! U nedostatku najdražeg sesvetarskog basista i autora “Tvoje stare”, Lovre Divića, preostali bračni par Mara Delića i Andrije Ladike našao je adekvatnu zamjenu Marka Smolića i prekograničnu nadopunu Leonarda “Kobre” Obranovića.

Osim njih nastupit će i Prazan stan koji svoje probe redovito održava u Studiu 8 Gimnazije Karlovac, a publika ih je mogla poslušati na Supervalu – koncertu školskih bendova u Vintage Industrial Baru. Sviraju obrade stranih i domaćih metal i punk izvođača, a članovi benda su: Noa Volner (vokal), Lovro Mrgan (ritam gitara), Karlo Jurčević (solo gitara), Adriano Markolin (bass gitara) i Matija Galović (bubnjevi).

Događaj organizira udruga Carpe Diem i Kinoklub Karlovac u suradnji s Gradom Karlovcem. Tehničku podršku pružaju Savez udruga Kaoperativa i Glazbeni centar BUKA.

Pozivamo sve mlade, ali i ostale građane i građanke da nam se pridruže i da zajedno obilježimo ovogodišnji Međunarodni dan mladih.