Otvorenje izložbe: Boje zbirke Mavretić

Nakon što su 2016. godine imali čast ugostiti izložbu “Karlovačko slikarstvo 20. stoljeća, crteži i grafike iz zbirke Mavretić”, ove godine Zavičajni muzej Ozalj priprema izložbu “Boje zbirke Mavretić (Karlovačko slikarstvo 20. stoljeća) iz zbirke Mavretić”. U dogovoru s kolekcionarom i književnikom Željkom Mavretićem, izložit će iz njegove kolekcije 50 radova 50 značajnih karlovačkih slikara.

Kako on sam kaže: “Zastupljeni su oni slikari na čije je umjetničko stvaralaštvo direktno moglo utjecati šire karlovačko područje kao zemljopisna odrednica. Razlozi za to postojali su rođenjem i/ili boravkom u bilo kojem razdoblju umjetnikova života. Mnogi su slikari navraćali na karlovačko područje u potrazi za nadahnućem. Odsluženje vojnog roka tijekom cijelog prošlog stoljeća, također je bilo razlogom utjecaja na njihov likovni razvoj. Profesorsko radno mjesto u Karlovcu, nekolicinu je značajnih hrvatskih slikara učinilo i karlovačkima. Posebnu važnost, ulogu i mjesto u Zbirci Mavretić imaju oni likovni stvaraoci koji su u ovom gradu ostvarili i ostavili duži i dublji pečat i svojim djelovanjem doprinijeli razvoju kulturnog duha 20. stoljeća. Sasvim je svejedno jesu li to učinili kao karlovački vojnici, profesori, umjetnici izlagači ili jednostavno stanovnici s vještinom i potrebom prema likovnom izražavanju.”

Ovih 50 izdvojenih djela iz impresivne zbirke Mavretić bit će izloženo u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja Ozalj do 8. listopada 2023. Samo otvorenje izložbe bit će u petak 1. rujna 2023. u 19:00 sati.