U novoj školskoj godini 88 pomoćnika u nastavi kreće s radom

U Centru za mlade u Grabriku održava se edukacija za pomoćnike u nastavi koji s radom kreću s prvim danom nove školske godine. Ukupno 89 pomoćnika bit će zaposleni u osnovnim i srednjim školama Karlovačke županije te će pomagati učenicima s poteškoćama u razvoju u cilju osiguranja uvjeta za kvalitetno obrazovanje i uspješniju socijalizaciju.

Pomoćnike u nastavi na edukaciji je posjetila županica Martina Furdek Hajdin, zajedno s pročelnicom UO za školstvo Marijom Šćulac, koja je zahvalila svima što su se odlučili za ovaj poziv: “Svako dijete zaslužuje pravo na kvalitetno obrazovanje, a vi ste ti koji im pomažete u tome.”

Karlovačka županija kontinuirano već devetu godinu zaredom provodi projekt osiguravanja pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika. Projekt “Karlovačka županija za inkluzivne škole” financiran je iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 420 tisuća eura, a Karlovačka županija također sudjeluje u sufinanciranju u iznosu od 130 tisuća eura.

Putem Europskog socijalnog fonda osigurana je podrška za 61 učenika od strane 58 pomoćnika u nastavi i 1 stručnog komunikacijskog posrednika. Važno je naglasiti kako su i Udruga “Radost” iz Ogulina, Udruga “Zvončići” i Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije putem prijave na Javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja osigurali zapošljavanje 30 pomoćnika u nastavi za 32 učenika.

Biti pomoćnik u nastavi zahtjeva empatiju i strpljenje, a dobra suradnja s učenicima, roditeljima te učiteljima može pomoći djeci da se nakon završetka rada s pomoćnicima osamostale i jednostavnije socijaliziraju.