USPJEŠAN PRVI TJEDAN IZLOVA SIGNALNIH RAKOVA

Javna ustanova “Natura viva” organizirala je drugi izlov signalnih rakova u rijekama Korani i Radonji. U početku je bilo zahtjevno, morali smo svladati bujnu vegetaciju koja nas je preko ljeta doslovno prerasla, poručuju iz Nature Vive, vrijedne ruke i kvalitetna kosilica raščistile su put.

Na terenu su uz djelatnike Natura Vive bili studenti i djelatnici Javnih ustanova Baraćeve špilje i Nacionalni park Plitvička jezera te volonterka Miroslava Jauk iz Delnica.
Ovaj tjedan pridružuju se i djelatnici Javnih ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit i Park Maksimir. Veselimo se druženju kroz rad na terenu te se nadamo i dalje lijepom vremenu i bogatom ulovu, kao i do sad, poručuju iz Natura Vive.
Signalni rak (lat. Pacifastacus leniusculus) je sjevernoamerička vrsta raka koja je u drugoj polovici 20. stoljeća uvezena u Europu. Danas je prisutna u čak 27 europskih država i najraširenija je invazivna vrsta raka.

 Uz agresivno i kompetitivno ponašanje u borbi za resurse, vrsta je i prijenosnik gljivice Aphanomyces astaci na koju je otporna, a koja kod autohtonih vrsta uzrokuje račju kugu.

U Hrvatskoj je vrsta prvi puta zabilježena 2008. godine u rijeci Muri, a do danas se proširila i na Dravu i Koranu. Brzina širenja signalnog raka u rijeci Korani je oko 2 km godišnje. Ako se širenje ne stavi pod kontrolu, zavičajne vrste potočni rak (Austropotamobius torrentium), riječni rak (Astacus astacus) i uskoškari rak (Astacus leptodactylus) mogle bi nestati.