Suradnjom svih aktera društva zaustavimo starosnu diskriminaciju, poruka je kampanje #StopAgeism

Započela je kampanja “Stop Ageism”, s ciljem suzbijanja starosne diskriminacije u društvu. Konferencija je održana u organizaciji Udruge za informiranje, širenje i razvoj socijalnih usluga za starije osobe „StarKa”, a pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.

Radi se o nacionalnoj kampanji „stopAgeism“ koja obuhvaća skup aktivnosti i inicijativa kojima će se promicati pozitivniji pogled na starenje, osporavati stereotipi o starenju i starijima, a sve s ciljem osvješćivanja i suzbijanja starosne diskriminacije koja je od Ujedinjenih naroda i Svjetske zdravstvene organizacije proglašena globalnim izazovom 21. stoljeća te zauzima važno mjesto u Programu održivog razvoja do 2030.

Vjeruje se da je kampanja „stopAgeism“ od međunarodnog strateškog interesa Republike Hrvatske te će se njenom provedbom po smjernicama UN-a, Republiku Hrvatsku upisati kao 53. članicu Ujedinjenih naroda koja aktivno radi na suzbijanju starosne diskriminacije.

Predsjednica Udruge StarKa Sabina Angelina Latin, predstavila je kampanju i naglasila neke od njezinih aktivnosti poput: organiziranja i provođenja radionica u školama, organiziranja volonterskih grupa iz osnovnih škola u posjet domovima za starije, organiziranje online predavanja za zdravstvene radnike, organiziranje online radionice i predavanja za domove za starije i brojne druge aktivnosti.

Konferenciju su podržali ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić sa suradnicima, saborski zastupnici Nada Murganić i Silvano Hrelja, županica Martina Furdek Hajdin, brojni gradonačelnici i načelnici s područja Karlovačke županije, predstavnici tvrtki, ustanova, institucija i udruga.

Tom prilikom županica Martina Furdek Hajdin je istaknula zadovoljstvo što su i mladi dio ove kampanje, kako bi ih osvijestili da njihovi roditelji i starije osobe mogu biti korisni dionici društva, da mogu biti zanimljivi i dati im uvjete za kvalitetan život. “Drago mi je što ova Udruga, osim što je ukazala na problem u društvu, nudi i rješenja te će kao takva uvijek imati otvorena vrata za suradnju i kvalitetan rad.”, napomenula je županica Martina Furdek Hajdin.

Glavna poruka konferencije je „Suradnjom svih aktera društva zaustavimo starosnu diskriminaciju prije nego ona zaustavi nas!“

Sadržaj preuzet Suradnjom svih aktera društva zaustavimo starosnu diskriminaciju, poruka je kampanje #StopAgeism (kazup.hr)