ODRŽAN PRVI YOUTH EVENT U OKVIRU ERASMUS+ PROJEKTA „BOSS 2“ LAG-A VALLIS COLAPIS

LAG Vallis Colapis u petak, 22.9.2023., proveo je prvi događaj od mladih za mlade u okviru Erasmus+ projekta „Biram, odlučujem, sudjelujem, stvaram 2“ (BOSS 2) u OŠ „Slava Raškaj“ Ozalj.
Projekt je započeo 1. travnja 2023. i traje do 31. svibnja 2024. godine. Vrijednost projekta je 30.900,00 eura. Nositelj je LAG Vallis Colapis, a partneri su Grad Ozalj, OŠ „Slava Raškaj“ Ozalj, Grad Duga Resa i OŠ „Vladimir Nazor“ Duga Resa.

Kroz projekt provest će radionice o Erasmusu, Youthpassu i ključnim kompetencijama za cjeloživotno učenje, analize proračuna iz perspektive mladih, provedbe participativnog proračuna, simulacija rada lokalne samouprave s osvrtom na EU razinu, radionice komunikacijskih i prezentacijskih vještina te mini projekt menadžment. Mladi će tako steći znanja o funkcioniranju lokalne samouprave i EU razine, vještine važne za financijsku pismenost te poduzetničke vještine kroz razradu ideja/mini projekata.

Cilj projekta je osnažiti mlade za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka u lokalnoj zajednici te poticanje dijaloga mladih i donositelja odluka kroz inovativnu metodu razvoja projekata u školama koja će unaprijediti demokraciju među učenicima te ojačati osjećaj odgovornosti i vlasništva nad navedenim projektima.

Očekivani rezultati i učinak:

  • odabrana tri projekta za financiranje po školi
  • osnaženi mladi za: traženje informacije koje ih zanimaju o radu općine, županije i škole; aktivno sudjelovanje u demokratskim procesima; reagiranje na problem koji uoče u svojoj zajednici
  • osvješteniji mladi o demokratskim procesima na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini
  • mladi upoznati s neformalnim metodama učenja
  • mladi upoznati s radom različitih dionika i donositelja odluka što će im nakon završetka projekta koristiti za pomoć i podršku kod sličnih inicijativa i aktivnosti
  • ojačane socijalne, građanske i osobne kompetencije mladih – aktivni europski građani

Ovu aktivnost naziva „Javno predstavljanje rezultata istraživanja“ iskoristili su kako bismo predstavili LAG Vallis Colapis i partnere, cijeli projekt i aktivnosti koje tek slijede, ali i ono najvažnije: rezultat istraživanja koje su tijekom svibnja i lipnja proveli među učenicima sedmih i osmih razreda u dvije škole partnerice na projektu. Na aktivnosti su sudjelovali mladi iz dvije osnovne škole, njihove učiteljice, donositelji odluka iz gradova Duge Rese i Ozlja te ravnateljica OŠ „Slava Raškaj“ Ozalj.

Domaćin, OŠ „Slava Raškaj“ Ozalj predstavila je i rad učeničke zadruge „Kotačac“ te etno sekciju prilikom čega su učenice i njihove učiteljice-mentorice pokazale kakve sve lijepe svari izrađuju svojim marljivim ručicama.

Osim ovog „službenijeg“ dijela, s učenicima su odradili i paralelne radionice na kojima su razgovarali o njihovim potrebama u školama, načinu na koji vide svoje lokalne zajednice, aktivnom uključivanju u život zajednica te razmijenili iskustva i neke primjere dobre prakse iz obje škole.

*Projekt „Biram, odlučujem, sudjelujem, stvaram 2“ sufinanciran je sredstvima Europske unije u sklopu Erasmus+ programa, a preko Agencije za mobilnost i programe Europske unije.