Izložba akademskog slikara Duje Jurića u Galeriji „Vjekoslav Karas“

Naziv događaja: Duje Jurić: MCF / MGK-GVK 2023- otvorenje izložbe

Otvorenje: 27. rujna 2023. godine u 19 sati

Mjesto: Galerija „Vjekoslav Karas“, Ljudevita Šestića 3, Karlovac

Trajanje izložbe: 27. rujna 2023. do 31. listopada 2023.

U srijedu, 27. rujna 2023. godine u 19 sati u Galeriji „Vjekoslav Karas“ u Karlovcu otvara se izložba vrlo preciznog ali i kriptičnog naziva MCF / MGK-GVK 2023. Autor izložbe je nagrađivani akademski slikar Duje Jurić koji je jedan od najistaknutijih suvremenih hrvatskih slikara geometrijske apstrakcije, a na umjetničkoj je sceni prisutan već četrdeset godina.

O izložbi

Za prvo samostalno predstavljanje pred karlovačkom likovnom publikom, Duje Jurić pripremio je začudni svjetlo-slikarski ambijent koji se sastoji od 12 moćnih slika galerijskog formata izvedenih fluorescentnim akrilnim bojama na platnu koje su osvijetljene crnom svjetlošću.

Ostvareni ambijent djeluje nestvarno i nadrealno te pruža nova značenja osnovnim slikarovim radnjama: naslikati, izložiti, vidjeti te negiraju poznate i očekivane prostorne odnose Galerije. U okviru ambijentalnog postava ulančane slike uvećanih memorijskih čipova plijene geometrijskom ljepotom, majstorstvom stvaralačkog procesa, autentičnom unutarnjom logikom i redom te poticajnom zagonetnošću. Okruženi njima ne možemo se ne zapitati o čudu tehnologije koje svakodnevno, i ne znamo, da koristimo; o čudu slikarstva koje je od naših početaka dio načina spoznavanja svijeta ali i o čudu čovječanstva koje usprkos svemu otkriva i stvara, povezuje i ovladava.– ističe Antonija Škrtić, kustosica izložbe.

Radove ovog ciklusa do sada je izlagao na velikoj retrospektivnoj izložbi Mreža oprostorene slike u Muzeju suvremene umjetnosti održane krajem 2020. godine, a potom u zagrebačkoj Galeriji „Vladimir Bužančić“, 2022. i početkom ove godine u brodskoj galeriji „Ružić“.

O umjetniku

Duje Jurić rođen je 18. travnja 1956. u Rupama pokraj Skradina. Umjetničko obrazovanje započinje 1971. u Centru za dekorativno i industrijsko oblikovanje u Splitu, a nakon završenoga trećeg razreda upisao se u Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, gdje je i maturirao 1976. godine. Diplomirao je 1981. na Odsjeku za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Vasilija Jordana. Od 1982. do 1985.bio je suradnik majstorske radionice prof. Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Krajem osamdesetih godina surađivao je s Julijem Kniferom pri realizaciji njegovih murala u Salzburgu, Ženevi, Séteu i Dijonu. Od 1986. do 1988. surađivao je u projektima kazališne skupine „Kugla glumišta” kao scenograf ili priređujući slikarske izvedbe. Od 1984. do 1999. djeluje kao slobodni umjetnik, 1999./2000. radi u Muzeju suvremene umjetnosti kao kustos restaurator, a od tada do danas kao docent, a potom izvanredni i redovni profesor crtanja i slikanja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje 2006. preuzima vođenje slikarske klase (na Slikarskom odsjeku), a 2008. i posao mentora na doktorskom studiju slikarstva. Od 1984. samostalno izlaže u zemlji i inozemstvu te je od tada radove izlagao na preko osamdeset samostalnih i i više od stotinu i devedeset skupnih izložaba u zemlji i u inozemstvu.

Autor je brojnih akcija i umjetničkih projekata, među kojima se ističu njegovi ambijenti (svjetlosne instalacije) i scenografsko-slikarski radovi u okviru projekata „Kugla glumišta”.

Boravio je na brojnim studijskim putovanjima u Francuskoj, Njemačkoj, Engleskoj, Italiji, Albaniji, Španjolskoj, Poljskoj, SAD-u, Mađarskoj, Češkoj, Švicarskoj, Sloveniji, Egiptu, Indiji…

Djela mu se nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama: Muzej suvremene umjetnosti Zagreb; Moderna galerija, Zagreb; Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb; Muzej Grada Vukovara; Lauba– kuća za ljude i umjetnost, Zagreb; Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka; Umjetnička galerija Dubrovnik; Zbirka moderne umjetnosti Zavičajnog muzeja grada Rovinja / Collezione d’arte moderna del Museo civico della Citta di Rovigno; Mondriaanhuis, Amersfoort; NeueGalerie, Graz; Kolekcija suvremene umjetnosti / Collezione d’arte contemporanea Marino Cettina, Umag; University Museum Sutton Hall, Indiana University of Pennsylvania, Indiana, SAD; Galerija Edward Lear, Berat; Zbirka Karninčić, Bol, otok Brač.

Duje Jurić za svoj je umjetnički rad odlikovan s nekoliko visokih priznanja, među kojima se ističu Nagrada HDLU-a za najbolju izložbu u 2002. godini, državna „Nagrada Vladimir Nazor“ za 2002. godinu i Nagrada Josip Račić za 2010. godinu.

Tijekom cijelog listopada u Galeriji će se održavati i edukativni program uz izložbu koji se sastoji od stručnih vodstava s radnim listićem i radnim materijalima za učenike osnovnih i srednjih škola te radionica, a sve s namjerom da što veći broj karlovačke djece i mladeži ostvari neposredni susret s ovim vrhunskim umjetničkim djelom ovog istaknutog i nagrađivanog slikara.

Izložba je ostvarena vlastitim sredstvima Muzeja grada Karlovca, sredstvima Grada Karlovca i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.