Kreativna radionica “Arhiv otisaka grada”

U petak, 29. 9. u sklopu manifestacije Dani europske baštine 2023., a u organizaciji Muzeja grada Karlovca, u prostoru Knjižnice za mlade održat će se radionica za odrasle pod nazivom “Arhiv otisaka grada”.
Manifestacija Dani europske baštine ovogodišnjom središnjom temom “Živa baština” želi naglasiti nematerijalnu kulturnu baštinu zajedničke baštine zajednice europskih naroda. “Živa baština” podrazumijeva mjesta i specifične lokalitete i predmete, rituale i događaje te različite oblike čuvanja prošlosti putem kolektivnog sjećanja.
U radionici “Arhiv otisaka grada” prožimaju se osobna zapažanja, intimna sjećanja i raznoliki oblici bilježenja tragova prošlosti u sadašnjosti grada s institucionalnim oblicima dokumentiranja i očuvanja baštine. Polaznici radionice će uz vodstvo likovne umjetnice Saše Martinović Kunović, autorice projekta i više kustosice pedagoginje Lane Bede iz Muzeja grada Karlovca, na dvije baštinske lokacije u gradu Karlovcu, Promenadi i Korzu, istražiti kako se preklapaju individualni i kolektivni identiteti zajednice. Polaznici će imati priliku na glinenim pločicama bilježiti otiske zidova, podova, ograda, vrata, drveća i dijelova urbane opreme uz koje često prolazimo, a da ih nerijetko i nismo svjesni. Pločice s otiscima se zatim organiziraju u povezane cjeline i pohranjuju u arhivske kutije za trajno čuvanje i izlaganje. Odabrane motive polaznici će moći i dodatno fotografski dokumentirati i tekstualno zabilježiti svoja razmišljanja u drugom dijelu radionice koji će se održati u prostoru Knjižnice za mlade u suradnji s knjižničarkom Sanjom Graša. Ovi mali fragmenti, opipljivi i simbolički istovremeno, svjedoče o našoj potrebi da s baštinom živimo i da ju održimo živom.
Sudjelovanje na radionici je besplatno. Broj polaznika je ograničen na 10, a prijaviti se možete na mail voditeljice programa: lana.bede@mgk.hr
Više informacija potražite na www.mgk.hr.
Programsku knjižicu možete preuzeti na: https://cutt.ly/danieubastine