Međunarodni dan djevojčica: Podrška osnaživanju i ljudskim pravima

Svake godine, 11. listopada, svijet obilježava Međunarodni dan djevojčica s ciljem isticanja njihovih potreba i izazova te promicanja njihovih ljudskih prava. Ovaj dan ima poseban značaj, podsjećajući nas na važnost osnaživanja djevojčica i stvaranja okoline u kojoj se poštuju njihova prava.

Povijest ovog dana seže u 1995. godinu, kada je na Svjetskoj konferenciji o ženama u Pekingu usvojena Pekinška deklaracija i Platforma za akciju, najnapredniji plan za unapređenje prava ne samo žena, već i djevojčica. Pekinška deklaracija bila je prvi dokument koji je posebno naglašavao prava djevojaka. Godine 2012., Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 11. listopada Međunarodnim danom djevojčica, s naglaskom na jedinstvenim izazovima s kojima se djevojke suočavaju diljem svijeta.

Svijet je danas svjestan važnosti prava adolescenata na siguran, obrazovan i zdrav život. Osnažene djevojčice nisu samo snaga sadašnjosti, već i ključna komponenta budućnosti. Kroz podršku i ulaganje u djevojčice tijekom adolescencije, mi gradimo budućnost u kojoj će polovica čovječanstva biti ravnopravan partner u rješavanju globalnih izazova.

Agenda za održivi razvoj do 2030. godine, s njenih 17 ciljevima održivog razvoja (SDG), postavlja jasnu mapu puta prema održivom napretku za sve. Postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena i djevojčica ključno je za svaki od tih ciljeva. Osiguravanjem prava žena i djevojčica unutar svih ciljeva, stvaramo pravednije društvo koje će obogatiti i očuvati našu zajedničku budućnost za generacije koje dolaze. Međunarodni dan djevojčica podsjeća nas da radimo zajedno kako bismo pružili podršku djevojčicama i osnažili ih, čineći svijet boljim mjestom za sve nas.