Karlovački umjetnici iz zbirke dr. Borisa Vrge

 

U srijedu,8. studenoga 2023. godine u 19 sati u Galeriji „Vjekoslav Karas“ u Karlovcu otvara se izložba Karlovački umjetnici iz zbirke dr. Borisa Vrge. Na izložbi je predstavljen izbor slika karlovačkih autora iz privatne zbirke prim. dr. Borisa Vrge, pulmologa iz Petrinje.

Boris Vrga (1953.) član Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog P.E.N. centra; pjesnik, autor deset zbirki poezije i dvadeset monografija posvećenih likovnoj umjetnosti i kulturnoj baštini kraja uz rijeku Kupu te organizator osamdesetak likovnih izložbi umjetnika vezanih uz pokupski kraj.

Njegova vrijedna zbirka slika i grafika te biblioteka teško su stradale u dvama navratima: tijekom Domovinskog rata nakon pada Petrinje 21. rujna 1991. i u potresu 29. prosinca 2020. Ova izložba prilika je da se javnost upozna s djelima umjetnika koji su rođenjem ili biografski vezani uz Karlovac i karlovački kraj, a prikupljena su i sačuvana u zbirci dr. Vrge.

Izložbom se prezentira kolekcionarski pogled na karlovačku likovno-umjetničku baštinu te se aktualizira značaj pojedinih istaknutih osobnosti u slikarstvu karlovačke provenijencije tijekom 20. stoljeća. Izloženi su radovi pedeset i pet umjetnika i sedam umjetnica. Publika će moći pogledati radove natprosječno darovitih autodidakta kao što su Boško Gagić, Nikola Dragarić, Franjo Koren, Franciska Baka Petelinšek i Branko Vidović koji su već prepoznati kao posebne vrijednosti i neizbrisive karike u razvojnom slijedu karlovačke likovnosti, ali i radove nacionalno značajnih i valoriziranih umjetnika koji su u Karlovcu ili karlovačkom kraju živjeli, radili i stvarali te ostvarili neke od najuspjelijih dionica svojih opusa poput Đure Tiljka, Zlatka Šulentića, Marijana Detonija, Tomislava Krizmana, Vladimira Varlaja, Slave Raškaj, Josipa Vanište, Ljube Babića, Ljudevita Šestića, Mirona Makanca i Alfreda Krupe, Višnje Ercegović, Blaža Ćuka, Đorđa Petrovića, Daniela Butale, Nikole Koydla i Miroslava Šuteja. Autor izložbe je Boris Vrga, a kustosica izložbe je Antonija Škrtić.

Tijekom trajanja izložbe u Galeriji će se održavati i edukativni program uz izložbu koji se sastoji od stručnih vodstava s radnim listićem i radnim materijalima za učenike osnovnih i srednjih škola te radionica.

Izložba je ostvarena vlastitim sredstvima Muzeja grada Karlovca, sredstvima Grada Karlovca i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.