KA-MATRIX: vođena šetnja vojarnom Luščić // REload 023

KA-MATRIX u okviru cjelogodišnjeg programa Nova kultura _ Hibridni grad 023 organizira vođenu šetnju nekadašnjom vojarnom Luščić pod vodstvom karlovačkog arhitekta Luke Lipšinića. Šetnja će se održati u subotu 11. studenog 2023. s početkom u 11:00 sati. Mjesto okupljanje je parkiralište kod Doma Hrvatske vojske Zrinski, Marina Držića 4 (nasuprot prostora vojarne).
Bivša vojarna Luščić odabrana je kao recentni primjer zauzimanja i oplemenjivanja nekada vojnog i nedostupnog, pa zatim zanemarivanog i na kraju donekle raznim javnim i komercijalnim sadržajima revitaliziranog prostora, ali i prostorom kojeg čeka drastična urbana transformacija u narednim godinama koja će stvoriti novi društveno kulturni i stambeni centar grada Karlovca.

Tijekom trajanja šetnje, razgovarat će se o povijesti lokacije, voditelj će prisutne upoznati kako je došlo do izgradnje vojarne, o konstantnom pritisku civilnog društva na vojni kompleks koji je od samog osnutka bio nepoželjan i nikada prihvaćen na toj lokaciji, načinima kojima se pokušavalo stvoriti pritisak i moment za iseljenje vojarne, trenutnoj situaciji i budućnosti lokacije.
Sama šetnja trajat će dva sata i obuhvatiti će i posjet i obilazak nekoliko objekata koji se trenutno koriste.
Tijekom obilaska pozivamo sve sudionike da koriste svoje fotoaparate, kamere i mobitele te dokumentiraju šetnju jer će se nakon obilaska objaviti galerija fotografija, a obzirom na promjenjivo vrijeme poziva se sudionike da ponesu toplu odjeću, ugodnu obuću i kabanice / kišobrane.

*******

Vođenu šetnju i predavanje organizira i provodi udruga KA-MATRIX u okviru godišnjeg programa Nova kultura _ Hibridni grad 023. uz potporu Zaklade Kultura Nova, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Karlovca i Karlovačke županije.