Završetak projekta “Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu” – Karlovac spreman za energetsku budućnost

04.12.2023., Karlovac – Danas je u prostoru Kina Edison u Karlovcu održana završna konferencija projekta „Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu“.

Konferencijom se obilježio uspješan završetak ovog značajnog projekta usmjerenog na modernizaciju i unapređenje vrelovodne infrastrukture u gradu Karlovcu.

Direktor Gradske toplane, Zdravko Eremić, naglasio je koristi koje je ovaj investicijski projekt donio, kao što je smanjenje gubitaka toplinske energije u distribuciji, smanjenje emisija CO2 u proizvodnji i u distribuciji, smanjenje emisija drugih štetnih tvari, povećanje sigurnosti i pouzdanosti distribucije toplinske energije te izbjegavanje troška alternativnog načina grijanja za vrijeme prekida isporuke toplinske energije. U obraćanju sudionicima izjavio je:

Unatoč izazovima i problemima s kojima smo se susretali prilikom realizacije projekta, uspješno smo ga završili i ostvarili sve ciljeve i rezultate koje smo postavili. Gradska toplana je kroz novoobnovljeni, 15,7 kilometarski, vrelovod 15. listopada ove godine počela distribuirati toplinsku energiju svim korisnicima. Ovaj projekt je uspješno završena priča o zajedničkom trudu i suradnji kojom su ostvareni zadani rezultati. Zahvaljujem svim zaposlenicima Gradske toplane i službama Grada Karlovca koji su nas pratili i potpomagali kad nam je to bilo potrebno. Ponosan sam i čast mi je što sam imao priliku sudjelovati u ovako velikom i važnom projektu“.

Projekt je obuhvatio zamjenu starih vrelovodnih cijevi, implementaciju suvremenih tehnologija i povećanje kapaciteta vrelovodnog sustava.

Na ovom projektu se pokazala jedna ozbiljna sinergija i suradnja Gradske toplane i svih službi grada Karlovca. Ovo je projekt za sljedećih 50 godina, barem što se tiče grijanja u gradu Karlovcu, odnosno to je projekt na kojeg mogu biti ponosni svi koji su bili uključeni u njegovu realizaciju. Isto tako, želim se zahvaliti svim zaposlenicima Toplane koji su jako dobro odradili svoj posao i omogućili da na današnjoj konferenciji zaključimo ovako veliki projekt. Moram zahvaliti i svim građanima Karlovca na strpljenju i razumijevanju jer je posljednje dvije godine bilo jako teško živjeti u koridorima gdje su se mijenjali vrelovodi“, izjavio je Damir Mandić, gradonačelnik grada Karlovca.

Posebno se zahvaljujem Gradskoj toplani za suradnju na ovako velikom i zahtjevnom projektu koji je poseban naglasak imao i na vremenskom ograničenju jer je proveden u iznimno kratkim rokovima koji se nisu mogli promijeniti. Zadovoljstvo je time još i veće. Projekt Revitalizacije vrelovodne mreže u gradu Karlovcu je važan projekt, bitan projekt i proveli smo ga, ali mislim da je posebno važno naglasiti dobrobit koju je on donio, prije svega, za kvalitetu života svih građana, ne samo grada Karlovca nego i urbanog područja grada Karlovca“, izjavila je Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

Ovaj projekt predstavlja korak naprijed u unaprjeđenju kvalitete života građana Karlovca i pokazuje da je Grad Karlovac spreman za budućnost.

Projekt „Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu“ sufinancira se sredstvima Europske unije. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 133.872.862,00 HRK/17.767.982,22 EUR od čega su prihvatljivi troškovi 128.222.862,00 HRK/17.018.098,35 EUR, a od kojih se 103.585.047,02 HRK/13.748.098,35 EUR financira bespovratnim sredstvima iz EU fondova.