Petra Cicvarić i Peđa Gvozdić dobili su Baščovjek nagradu “Nazbilj ljudi” kao autori predstave “Semafor”

Autorima predstave SEMAFOR – Peđi Gvozdiću kao redatelju i Petri Cicvarić kao autorici teksta, dodjeljena je Baščovjek nagrada „Nazbilj ljudi“ za promicanje humanističkih vrednota u kategoriji kazalište.

Nagrada Baščovjek Humanizam inicijative u kulturi i medijima neovisna je nagrada za poticanje humanističkih vrijednosti koja želi direktno utjecati na društvo. Svrha nagrade jest da skrene pozornost na ljude koji se u svom radu zalažu za humanističke vrijednosti (toleranciju, etičnost, prava i dostojanstvo čovjeka, skrb za okoliš…) i koji progovaraju protiv raznih oblika diskriminacije, govora mržnje, korupcije, koristoljublja… Cilj je da se ostvare najviše intelektualne i etičke vrijednosti čovjeka i čovječanstva. Nagrada promiče ljudskost u kulturnim djelatnostima i medijima koje prate ljudi najraznolikijih stavova, ukusa, zanimanja, djelovanja. Otvorena je i ne želi se ni u kom slučaju ograničiti samo na tzv. „visoku“ kulturu, protivna je elitizmu i svim oblicima isključivosti. Radi se o vrijednostima humanizma koje su u svima ljudima.

Nagrada je neutralna i neovisna te je o njoj odlučivao najveći mogući broj vanjskih stručnjaka različitih uvjerenja ali sa zajedničkim humanim ciljem. Odbor i povjerenstvo činili su humanisti i intelektualci – akademik Boris Senker, prof.u.m.dr.sc. Lino Veljak, prof.dr.sc. Tonči Matulić, prof.dr.sc. Hrvoje Jurić, dr.art. Robert Raponja, Nataša Bjelan, Maja Car, Ksenija Pajić, dr.sc. Mirko Mlakar, Nina Silobrčić, dr.sc. Goran Kardaš, Karolina Lisak Vidović, Ivan Mokrović.

Obrazloženje nagrade:

Predstava „Semafor“ istovremeno dokumentaristički vjerno i dramski skladno prikazuje život dječaka s poremećajem iz spektra autizma. Čineći to ona zahvaća u sve društvene slojeve te nas navodi da se pitamo što činimo kako bismo razumijeli da se autizma ne treba bojati. Ova emotivno dojmljiva predstava zagovara jednostavno, neposredno i iskreno humanističke vrijednosti.