Grad i PPK potpisali ugovor o zakupu 165 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta na 25 godina: To je garancija proizvodnje i očuvanja tradicije mesoprerađivačke industrije u Karlovcu

–  Važno nam je ovo potpisivanje ugovora jer ono znači i nastavak tradicije mesopreređivačke industrije u Karlovcu i PPK-u, u kojem je i započela. Pokazuje i da smo na raspolaganju svim gospodarstvenicima jer su gradske službe odradile velik posao u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, propisane procedure i ishođenju svih potrebnih suglasnosti. Tako ćemo činiti i dalje, s posebnim zadovoljstvom kada njihova ulaganja znače i nova radna mjestaq za naše sugrađane, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić na današnjem potpisivanju ugovora s PPK Karlovačkom mesnom industrijom o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta.

Riječ je o 165 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u k.o. Rečica, koje je u zakup ponuđeno javnim natječajem, a na koji se PPK javio kao dugogodišnji posjednik.
– Nakon dugotrajne procedure u kojoj je sadržajno i pravno ispitano 37  proizvodno tehnoloških cjelina, odnosno, oko 530 čestica na području katastarske općine Rečica, te ishođenja  pozitivnog mišljenja Ministarstva poljoprivrede i Karlovačke županije, u listopadu je Županijsko državno odvjetništvu u Karlovcu dalo i pozitivno mišljenje na pravni sadržaj ugovora za 165 hektara državnog zemljišta, kazala je Daniela Peris, službenica ovlaštena za privremeno obavljanje poslova pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj grada i fondove EU, naglasila važnost poljoprivrednog zemljišta za razvoj proizvodnje i poljoprivrede uopće i najavila da će izmjene i dopune Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH na području Karlovca početkom iduće godine na javno savjetovanje.

Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK, ocijenio je da Grad Karlovac uspješno raspolaže poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu, te napomenuo da potpisivanje ugovora predstavlja garanciju nastavka kontinuirane poljoprivredne proizvodnje vezane ne samo za PPK karlovačku mesu industriju i Grupu Pivac, već i za širu zajednicu jer je farma Šumbar jedna od najvećih farmi junadi u RH.
– Bez ovakve odluke u pitanje bi bila dovedena održivost proizvodnje tova junadi na ovom prostoru, ne samo zbog proizvodnje hrane za tov životinja koja potječe s tih površina, nego i cijelog zelenog plana i dobrobiti koja mora uključivati dio održive proizvodnje junadi. Nadamo se da će i ostatak procesa završiti u dogledno vrijeme kako bismo upotpunili cijelu priču, rekao je Igor Miljak i podsjetio da je nakon proširenja kapaciteta farme Šumbar na 2000 grla, rekonstrukcije i dogradnje, instalacije fotonaponske elektrane uz pomoć EU fondova, ovo nastavak daljnjih projekata koji čekaju farmu Šumbar, PPK i Grupu Pivac.

Za dio parcela, veličine oko 100 hektara, čiji je dugogodišnji korisnik također PPK, traje rješavanje dokumentacije koja bi omogućila upis izvanknjižnog vlasništva RH, a onda i za njih sklopio ugovor o zakupu.

Sadržaj preuzet Grad Karlovac – Grad i PPK potpisali ugovor o zakupu 165 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta na 25 godina: To je garancija proizvodnje i očuvanja tradicije mesoprerađivačke industrije u Karlovcu