Noć muzeja 2024. u Državnom arhivu u Karlovcu

Državni arhiv u Karlovcu kao baštinska ustanova s ključnom ulogom „čuvara prošlosti“ – arhivskoga gradiva koje ponajprije svjedoči o povijesti, kulturi, gospodarstvu i društvenom životu grada Karlovca i Karlovačke županije, ali i Grada Vrbovskog s područja Primorsko-goranske i Općina Gvozd i Topusko s područja Sisačko-moslavačke županije, po prvi puta će sudjelovati u manifestaciji Noć muzeja, 26. siječnja 2024. godine, u trajanju od 18:00 do 23:00h.

U Noći muzeja u Državnom arhivu u Karlovcu moći će se razgledati gostujuća izložba:

Vino na granici / Vino na meji

koju ističemo kao jedinstveni primjer suradnje arhivskih ustanova Hrvatske i Slovenije.

Ova jedinstvena prilika omogućit će posjetiteljima da zavire u tajanstveni svijet arhiva te istraže izložbu koja predstavlja spoj kulturnog nasljeđa, povijesti i vinske umjetnosti, koja nije samo retrospektiva vinskog stvaralaštva, već i suptilan podsjetnik na povezanost ljudi i regija koja nadilazi stvarne granice.

Projekt Vino na granici / Vino na meji zajednički je projekt skupine šest arhiva: Državnog arhiva za Međimurje, Državnog arhiva u Varaždinu, Državnog arhiva u Zagrebu, Pokrajinskog arhiva Maribor, Zgodovinskog arhiva Celje i Zgodovinskog arhiva na Ptuju.

Organizatori izložbe predstavljaju arhivsko gradivo na jedinstveni način, kao da granica nema. Vino kao kulturološki fenomen povezuje ljude, a projektom Vino na granici / Vino na meji arhivi povezuju područja svoje teritorijalne nadležnosti promatrajući ih kao jednu zamišljenu vinsku regiju. Izložba je fokusirana na etape uzgoja vinove loze, proizvodnje i konzumacije vina kroz poglavlja: Iz glave u zemlju, Iz zemlje u trs, Iz trsa u grožđe, Iz grožđa u bačve, Iz bačve u flaše, Iz flaše u čaše, Iz čaše u glave. Ona nudi uvid u razne vrste arhivskoga gradiva: od spisa upravnih, sudskih, gospodarskih, vjerskih i privatnih fondova do raznih tiskovina, zemljopisnih karata, razglednica, fotografija, sve u više jezika, pisama i međusobnih kombinacija. Izloženo gradivo obuhvaća sve, od starih srednjovjekovnih isprava, do dokumenata iz druge polovice 20. st.

Tijekom Noći muzeja, posjetitelji će također moći razgledati i izložbu Državnog arhiva u Karlovcu otvorenu povodom Međunarodnog dana arhiva:

Tragom umjetnika kroz gradivo Državnog arhiva u

Karlovcu

Izložba je posvećena karlovačkim književnicima, slikarima, glazbenicima i kazališnim umjetnicima čije je stvaralaštvo preraslo granice lokalnog značaja i postalo važna sastavnica hrvatske kulturne baštine.

Među ostalim, na izložbi je predstavljeno gradivo koje Državni arhiv u Karlovcu čuva o Dragojli Jarnević – njena rukom pisana oporuka, upis o rođenju Ivane Brlić Mažuranić uz njezin vlastoručni potpis u Spomenici Topusko, školski podaci o Ivanu Goranu Kovačiću, Slavku i Stjepanu Mihaliću; slikarima Slavi Raškaj, Vjekoslavu Karasu, Josipu Vaništi; glazbenicima iz obitelji Stahuljak, Rudolfu Tacliku; Georgiju Paru. Izloženi su i dokumenti koji svjedoče djelovanju Prvog hrvatskog pjevačkog društva Zora kao i Ilirskog čitanja društva u Karlovcu.

U sklopu Noći muzeja, naši će posjetitelji imati priliku i kupiti tiskana izdanja Državnog arhiva u Karlovcu po pristupačnim cijenama.

Tema ovogodišnje Noći muzeja je „Muzeji i nova publika“ – kao muzeju srodna baštinska ustanova s veseljem i mi ove godine otvaramo svoja vrata – našoj novoj publici.