Otvorenje izložbe „Marija Maca Vrbetić – izvan okvira“

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe „Marija Maca Vrbetić – izvan okvira“, koja je pripremljena u suradnji Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac, Gimnazija Karlovac i Državni arhiv u Karlovcu. U pripremanju izložbe, ustupanjem vrijednih materijala, sudjelovali su Muzeji grada Karlovca te Kafotka .
Svečano otvorenje izložbe održat će se u utorak, 5. ožujka 2024. u 18 sati u Izložbenom salonu „Ljudevit Šestić” Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“.
Marija Vrbetić, profesorica, povjesničarka, metodičarka, prevoditeljica, publicistkinja, svojim je radom i javnim djelovanjem izašla iz okvira svoje profesije, svoga grada, ali i svoga vremena.
Dugi niz godina predavala je povijest u Gimnaziji Karlovac. Objavila je niz stručnih radova s područja didaktike i metodike. Autorica je povijesnih udžbenika koji su doživjeli 11 izdanja, a nezaobilazan je i njen pečat u kulturi grada Karlovca, gdje se istaknula kao jedna od najznačajnijih kroničarki karlovačke povijesti.
Izložba će prikazati pedagoški i kulturni značaj Marije Vrbetić i predstaviti njezina najznačajnija djela s naglaskom na rukopisnu ostavštinu koja se čuva u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ i Gimnaziji Karlovac. Na taj način želimo podsjetiti, ali i upoznati širu javnost s omiljenom karlovačkom profesoricom i sugrađankom.