Radionice za djecu na Starom gradu Dubovcu

23.3. Najljepše bajke Ivane Brlić-Mažuranić

Ideja o pripovijedanju Ivaninih bajki, uz narodne bajke i bajke ostalih pisaca, snažno zaokuplja mnoge. Sabina Gvozdić pripovjedačica je s jedanaest godina bogatog iskustva. Kroz sudjelovanje u projektu Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke stekla je svoja znanja i vještine u pripovijedanju. Izvodi sedam bajki Ivane Brlić-Mažuranić, od kojih je pet bajki iz Priča iz davnine. Sudjelovanjem u raznim projektima prenosi blago naše bajkovite književnosti. Bajke su ju odvele na mnoga mjesta pa vjerujemo da će tako biti i na Starom gradu Dubovcu, gdje ćemo slušati bajke iz Priča iz davnine.

Program je namijenjen djeci 4+

30.3. Kokoš ili jaje? – bojanje uskršnjih pisanica

Pisanice su oslikana jaja, naše zaštićeno nematerijalno kulturno dobro. Svaki narod ima svoje karakteristične pisanice, ali u suštini oslikana jaja slave novi početak, početak proljeća, novi život. Pisanica se darivala s ljubavlju voljenoj osobi. Primiti ili pokloniti pisanicu čin je poštivanja, ljubavi, vjere i sreće. Krenimo u izradu pisanica. Na pravim ljuskama jajeta oslikavat će se mnogobrojne šare, linije, geometrijski motivi poput trokuta, rombova, krugova, točaka. Osim cvijeća, životinjskih ili geometrijskih motiva mogu se naći i motivi narodnih nošnji, poruka, pletera a i likovi iz omiljenih crtića. Oslikavat će se akrilnim flomasterima. Uz kreativnost izrade pisanica moći će se izraditi i stalak za pisanicu. Dođite, opustite misli i razveselite nekoga vašom pisanicom. Radionicu će voditi likovna pedagoginja Ivana Maradin.

Radionica je namijenjena djeci 5+

U radionici mogu sudjelovati i roditelji

6.4. Kazalište mala scena „A što ćeš biti kad narasteš“ – predstava

Kroz priču o rastu, strpljenju, brizi, i prirodi samoj, uz glazbu uživo na violončelu, u ovoj predstavi djeci otkrivamo čuda prirode, važnosti suživota s njom, njenoj ljepoti, ali progovaramo i o odrastanju, otkrivanju i voljenju samoga sebe i svojih posebnosti. Jer svi smo mi, a osobito djeca, kao sjemenke koje traže svoje mjesto u svijetu gdje će cvjetati!

Predstava je namijenjena djeci 1,5+

13.4. Radionica preparacije kukaca

Radionicom entomologije upoznati ćemo djecu s ovom zanimljivom granom biologije, približiti im svijet kukaca, stvoriti navike dolaska u Muzej i ponuditi im učenje kroz taktilnu metodu. Radionica će se sastojati od uvodnog dijela u kojem će kustos prirodoslovnog odjela upoznati djecu s osnovama teoretskim osnovama. Nakon uvoda, sudionici će uz pomoć pedagoga i kustosa preparirati zrikavce kao pravi mali entomolozi. Svoje će radove ponijeti kućama na daljnje istraživanje.

Radionica je namijenjena djeci 7+

U radionici mogu sudjelovati i roditelji