Proglašenje najboljih pjesama i autora Programa ‘Na tragu pjesnika’

Program ‘Na tragu pjesnika’ je posvećen hrvatskom književniku i pjesniku Ivanu Goranu Kovačiću čije ime knjižnica nosi, stradalom u 2. svjetskom ratu, koji je postao vječita inspiracija mladim i starijim pjesnicima i ljubiteljima poezije.Proglašenje triju najboljih pjesama i autora, dodjela priznanja i nagrada održati će se na Goranov rođendan i prvi dan proljeća, u četvrtak, 21. ožujka 2024. godine, u 18 sati, u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice.

Prema ocjenama stručnog povjerenstva u kojem su bili Mojca Rapo Waite, Bruno Vojvodić i Nataša Vojnović, prvo mjesto osvojio je Tin Fresl iz Jastrebarskog za pjesmu „Čemer”, drugo mjesto pripalo je Denisu Peričiću iz Varaždina za pjesmu „Što je preostalo,” a treća nagrada odlazi u Zagreb, Jeleni Stanojčić za pjesmu „ Bez navike”.

Raduje činjenica da je na natječaj „Na tragu pjesnika” koji organizira Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH pristiglo 77 pjesama ljubitelja poezije iz svih dijelova Hrvatske.

Svečanost će glazbenim nastupom uljepšati  Krešimir Mateša. Predavanje “Šapat književnih stihova u notama” nakon dodjele nagrada održat će profesorice književnosti  Maja Đurašević i Sanja Car. Bogat korpus hrvatske književnosti čini poezija. Stoga ne čudi da su tijekom stoljeća stihovi često dobivali novu dimenziju – onu kroz glazbu. Tako su mnogi poznati stihovi pronašli svoj put do glazbene interpretacije koji traje i danas. Uglazbljivanje stihova iz hrvatske književnosti predstavlja spoj dvaju umjetničkih oblika – književnosti i glazbe koji predstavljaju bogatstvo kulturno-umjetničkoga izričaja.