Zajamčena stabilnost i brojne pogodnosti za zaposlenike PPK karlovačke mesne industrije

Potpisivanje novog ugovora dokaz je usmjerenosti Grupe Pivac na stvaranje kvalitetnog i poticajnog radnog okruženja koje na prvo mjesto stavlja zadovoljstvo zaposlenika, istaknuli su predstavnici sindikata

Čakovec, 27. ožujka 2024. – PPK karlovačka mesna industrija i predstavnici Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) te Sindikata hrvatskog vozača (SHV) potpisali su novi dvogodišnji kolektivni ugovor. Zaposlenicima te mesne industrije, članice Grupe Pivac, novim su ugovorom ponovo zajamčene brojne pogodnosti iznad zakonom propisanih, a neka od prava iz prethodnog ugovora dodatno su uvećana. Nagrade za ostvarene radne rezultate, povećanje dodataka na plaću, naknada za topli obrok, božićnica, jubilarne nagrade, slobodan dan za polazak djeteta u školu te darovi u naravi za Božić i Uskrs samo su neke od pogodnosti zaposlenika Grupe Pivac.

Želja nam je bila potpisivanjem ugovora na dvije godine našim zaposlenicima stvoriti sigurniji okvir u nadolazećim vremenima. Na taj način našim sadašnjim i budućim djelatnicima šaljemo čvrstu garanciju da ćemo radeći svi zajedno imati bolji zalog za budućnost. Ljudi su nam uvijek ispred svega, a dobro zaposlenika naš je prioritet. Stoga zadržavanjem svih postojećih prava i njihovom kontinuiranom nadogradnjom nastavljamo zajednički graditi kvalitetniju sredinu sa našim socijalnim partnerima“, izjavio je Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije.

Prava iz kolektivnog ugovora primjenuju se na sve zaposlenike bez obzira na to jesu li članovi sindikata. Zadržavajući i povećavajući materijalna i socijalna prava zaposlenika, PPK se ponovno potvrđuje kao odgovoran poslodavac koji najveću pažnju posvećuje radnicima i prepoznaje ih kao važne dionike u razvoju kompanije i čitave Grupe Pivac.

Potpisanim Kolektivnim ugovorom zadovoljni su i predstavnici sindikata.

Pogodnosti za radnike su veće i u odnosu na prava propisana Zakonom o radu i u odnosu na dosad važeći kolektivni ugovor. Potpisivanjem novog ugovora Grupa Pivac je još jednom pokazala svoju usmjerenost na stvaranje kvalitetnog i poticajnog radnog okruženja za svoje zaposlenike“, izjavio je Nedeljko Bukovšek, povjerenik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) – Sindikalna podružnica PPK. Zadovoljstvo novim ugovorom izražava i povjerenik Sindikata hrvatskog vozača (SHV) za PPK, Safet Silahić, koji ističe kako novi ugovor sindikatu daje nadu za daljnim povećanjem materijalnih prava u budućnosti.

O PPK karlovačkoj mesnoj industriji d.d.

S više od 25.000 m² proizvodnih pogona u Karlovcu, godišnjim prihodom od gotovo 250 milijuna eura i 600 zaposlenika, PPK karlovačka mesna industrija jedno je od vodećih hrvatskih prehrambenih poduzeća. Tvrtka čija tradicija seže u same početke razvoja mesarstva u karlovačkom kraju, uzlet doživljava 2003. godine kada postaje dijelom Grupe Pivac. U posljednjih desetak godina investirano je više od 500 milijuna kuna u nove tehnologije, razvoj, sigurnost, povećanje uzgojnih i proizvodnih kapaciteta te unaprjeđenje ekoloških standarda. Proizvodni asortiman PPK usmjeren je na proizvodnju svježeg mesa u izmijenjenoj atmosferi, trajne i polutrajne kobasice i salame te mesne prerađevine. Pogon za proizvodnju čvaraka najmoderniji je i među nekoliko najvećih u EU. Kapacitet proizvodnje svježeg mesa iznosi preko 20.000 tona, a kapacitet prerađevina oko 10.000 tona godišnje. Djelatnost tvrtke obuhvaća i vlastiti uzgoj junadi na farmi Šumbar u Rečici, čiji je trenutni kapacitet 2.200 grla.

O Grupi Pivac

Grupa Pivac jedna je od najvećih i najrespektabilnijih mesnih industrija u ovom dijelu Europe, a obuhvaća tri mesoprerađivačke tvrtke: PPK karlovačku mesnu industriju, Mesnu industriju Vajda i Mesnu industriju Braća Pivac. Pogoni za proizvodnju svježeg mesa i mesnih prerađevina nalaze se u Karlovcu, Čakovcu i Vrgorcu, a Grupa je najprepoznatljivija kao proizvođač pršuta s godišnjom proizvodnjom od 250.000 komada, od čega je više od 60.000 zemljopisno zaštićenih Dalmatinskih pršuta. Ujedno su najveći domaći proizvođači Dalmatinske pancete i Dalmatinske pečenice, također proizvoda zaštićenih oznakom zemljopisnog podrijetla na razini EU. Velik naglasak u Grupi Pivac stavljaju na primarnu proizvodnju sirovine i ostvarenje samodostatnosti u domaćem uzgoju pa tako djelatnost Grupe Pivac obuhvaća i vlastiti uzgoj junadi te kooperaciju s uzgajivačima junadi i svinja, prvenstveno na području Međimurja i Slavonije. Prepoznajući važnost i potrebu za stalnim ulaganjem u održivost proizvodnih procesa te zaštitu zdravlja i sigurnosti potrošača, u proizvodnji Grupe Pivac primjenjuje se sustav upravljanja u skladu s međunarodnom normom kvalitete i sigurnosti hrane IFS Food i sustav HACCP za osiguranje zdravstvene ispravnosti hrane. Grupa Pivac zapošljava više od 2.000 ljudi, ima 250 vlastitih maloprodajnih objekata diljem Hrvatske, surađuje sa svim većim trgovačkim lancima na hrvatskom tržištu te plasira proizvode na njemačko, mađarsko, bugarsko, irsko, belgijsko, austrijsko, slovensko i ostala tržišta.