Veleposlanici Irske i Australije gostovali u Kinu Edison, slijedi Mjesec turskog filma i kulture

Nakon uspješnog programa posvećenog Indiju u veljači, Ciklus svjetskog filma i kulture u organizaciji Kina Edison nastavljen je programom engleskog govornog područja, tj. ožujak je Mjesec Irske i Australije.

Nakon višetjednog programa posvećenog irskog kulturi, u utorak 19. 3. je za završetak programa Kino posjetio i Veleposlanik Irske u RH, Nj. E. Ruaidhri Dowling. U sklopu irskog ciklusa, prikazano je nekoliko filmova, održana je izložba 10 Words (u kojoj je kroz 10 odabranih riječi ispričana jezična povijest Irske), a naš sugrađanin Neven Cetinjanin održao je zanimljivo predavanje pod nazivom Karlovac – tajni grad Hrvatske u 19. st., posvećeno prvenstveno irsko – hrvatskim poveznicama, posebno stavivši naglasak na djelovanje grofa Lavala Nugenta. Nevenovo predavanje bilo je i uvod u otvaranje izložbe na Starom gradu Dubovcu na dan Sv. Patrika, u organizaciji Muzeja grada Karlovca. Navedenu izložbu je posjetio i Veleposlanik, nakon čega je nastavio posjet Kinu. Nakon obraćanja publici, prisustvovao je i projekciji dokumentarnog filma Steps of Freedom: The Story of Irish Dance, o povijesti popularnog irskog plesa, važnog dijela irskog identiteta, a na terasi Kina okupljene su irskom glazbom počastili glazbenici Patrick Walker i Hrvoje Sudar.

U četvrtak 21. 3. je započeo australski dio programa. Nakon prigodnog druženja u Maloj vijećnici Grada Karlovca s predstavnicima Grada i Karlovačke županije, Nj. E. Richard Mason Rodgers u Kinu Edison otvorio je ciklus uz prigodnu degustaciju australskih vina. Događanje je bilo na australski Harmony Day dan posvećen različitostima, dan koji posebnu pažnju pridaje svima koji Australiju smatraju svojim domom. Ujedno je u predvorju Kina postavljena izložba prekrasnih tkanina aboridžinske zajednice Bábbarra Women’s Centre.

Posjeti predstavnika veleposlanika različitih zemalja svijeta Karlovcu bit će sve češći, upravo zahvaljujući programu Kina Edison Ciklus svjetske kinematografije, a mjesec travanj je Mjesec turskog filma i kulture.

Turska je zemlja na dva kontinenata u kojoj se spajaju Istok i Zapad, bogate, burne i slavne prošlosti, od kojih je na našim prostorima najpoznatiji period Osmanskog carstva, a danas vibrantna sekularna zemlja predivne prirode, ostataka antičkih gradova, suvremenih središta i mirisnih tržnica, u travnju gostuje u Kinu Edison. 

Veleposlanstvo Republike Turske u RH ustupilo je čak 5 filmova koji će biti na programu Kina svakog utorka u travnju, a program počinje danas, u 18:45 h otvorenjem Ciklusa uz pozdravni govor otpravnika poslova turskog veleposlanstva Ertana Yılmaza.

Prvi film na programu je Moj brat. Dva brata pjevača kreću na put sa starim automobilom svog mrtvog oca kako bi izvršili njegovu oporuku, a to je da pjevaju na vjenčanju u Urli. U filmu glumi Burak Özçivit (poznat kao Bali-beg iz popularne sapunice ‘Sulejman Veličanstveni’), a nakon projekcije predstavnici Veleposlanstva časte i turskim delicijama.

Sva događanja Ciklusa svjetske kinematografije su besplatna, detaljniji program pogledajte na mrežnoj stranici Kina, a za projekcije je potrebno preuzeti besplatnu ulaznicu na blagajni Kina. Kino posebno zahvaljuje Veleposlanstvu Irske u RH i Veleposlanstvu Australije u RH na susretljivosti u organizaciji programa u ožujku te Veleposlanstvu Republike Turske u RH na programu koji je pred nama u travnju.