Otvorenje izložbe “Karlovačka prošteništa i licitari” povodom 440. rođendana grada Karlovca, Zvjezdano ljeto 2019

Postavio karlovacki / 09/07/2019 / Info kutak /

Otvorenje izložbe “Karlovačka prošteništa i licitari” autorice Rosane Mikulić održat će se u petak, 12. srpnja 2019. u 11 sati, u predvorju Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac (Ljudevita Šestića 1). Postav se može razgledati do 30. kolovoza 2019. godine.

U bogatstvu naše tradicijske baštine, proštenja su možda još jedini svakogodišnji događaj koji odolijeva posvemašnjoj navali nekih nama posve stranih, ali komercijalno isplativijih, sadržaja. Premda se i njihov sadržaj donekle promijenio, okosnica je ostala ista: sveta misa, procesija, u hladu lipe bijeli licitarski šator s rashlađenim gvircom, medenjacima, ‘kramari’, miris pečenja i gužva.

Izložba kojom se Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac pridružuje proslavi 440. rođendana našeg grada podsjetit će nas kako su nekada izgledala proštenja u Karlovcu i okolici, a kakva su danas. S obzirom na to da su ona vezana za blagdan crkvenih patrona, osvrnut će se i na povijest karlovačkih župa. Bit će ukratko prikazan i razvoj lokalnog medičarskog i voštarskog obrta, bez čijih bi šarenih proizvoda proštenjarski ugođaj bio naprosto nezamisliv i prikraćen za mnoge lijepe susrete, druženja i uspomene.

Komentiraj