UZ IRSKU KAVU U SVOJ DOM UNESITE DAŠAK ATMOSFERE TOPLOG IRSKOG PUBA

U Irskoj poznata i kao gaelic coffee, irska kava je omiljeni napitak Smaragdnog otoka. Zagrijte hladna jutra i večeri uz ovaj popularni vrući napitak.

Za pripremanje irske kave potrebno Vam je 15 minuta i sljedeći sastojci:

25 ml kvalitetnog viskija, naravno preporučaju se irske marke, za klasičnu irsku kavu Jameson, za malo jači okus Bushmills Black Bush

150 ml jake crne kave

Smeđi šećer

Šlag ili slatko tučeno vrhnje

  1. Pomiješajte vruću kavu, viski i šećer u zagrijanoj čaši te miješajte dok se šećer u potpunosti ne rastopi. Šećer je bitan kako šlag kasnije ne bi potonuo.
  2. Dodajte šlag na vrh kave prelijevajući ga preko okrenute žlice i pazite da šlag ne potone u kavu. Bitno je da šlag bude hladan, dok kava i viski moraju biti vrući kako bi se stvorio lijepi kontrast crne kave i bijelog šlaga.

Postoje i drugi, malo sofisticiraniji načini pripreme irske kave koje možete isprobati. Za još bolji i puniji okus stavite prvo šećer u vatrootpornu čašu i zagrijavajte ga okrećući čašu nad plamenikom dok se šećer ne rastopi. Nakon toga šećer prelijte viskijem i zapalite ga tj. flambirajte (naravno ako zapalite stan ili kuću, Karlovački info se ograđuje od Vaših postupaka! ?). Kavu dodajte kad viski prestane gorjeti te na kraju dodajte i šlag ili vrhnje.

Znajući da je kod nas ispijanje kave svojevrsni društveni ritual, ne sumnjamo da će i irska kava osvojiti srca i nepca brojnih Hrvata.

Uživajte u umjerenim količinama! 😀

https://www.karlovacki.info/5-na-dan-koliko-voca-i-povrca-trebamo-jesti-i-zasto/

https://www.karlovacki.info/tako-jednostavan-a-tako-ljekovit-napitak-za-pakleno-vruce-dane/

https://www.karlovacki.info/ovih-blagdana-ponudite-svoje-goste-bozicnim-puncom-jedinstvenog-okusa/

https://www.karlovacki.info/brigadircici-naucite-kako-brzo-pripremiti-omiljene-brazilske-slatkise/