GDJE PROSLAVITI MARTINJE, NAJVESELIJI HRVATSKI BLAGDAN?

Otkrijte zanimljivosti o Martinju te gdje dobro provesti ovaj vikend!

Martinje je blagdan koji se tradicionalno obilježava diljem Europe brojnim običajima i proslavama  11. studenog jer je na taj dan 397. godine pokopan Sveti Martin koji je zaštitnik vinograda i vinara. Ovaj blagdan “krštenja mošta” odnosno pretvaranje mošta u mlado vino ne obilježavaju samo ljubitelji vina već i oni koji su željni dobrog provoda na taj dan.

El Greco, sveti Martin zaogrće prosjaka svojim plaštom

Sv. Martin je prema legendi bio rimski legionar i veliki ljubitelj vina. Školovao se u Francuskoj u školi svetog Hilarijusa te je trebao postati kršćanski biskup, međutim to ga nikako nije zanimalo.

Prema legendi na dan imenovanja poduzeo je sve potrebne korake da do toga ne dođe. Između ostalog sakrio se među guske koje su ga odale gakanjem i na kraju je ipak postao visoki crkveni dostojanstvenik.

Bez obzira na dodijeljenu funkciju sv. Martin je i dalje bio veliki štovatelj vina te je uveo ceremoniju krštenja mošta, “Martinje”, koje se do tada smatralo poganskim običajem.

Kao biskup Martin se prihvatio evangelizacije među Galima, na dobrotvorne akcije, na smirivanje duhova unutar Crkve, na otpor protiv uplitanja građanske vlasti u čisto crkvene poslove. Uvijek je bio blizu siromašnima i progonjenima.

Martinje se tradiconalno obilježava veselicom u širokom krugu prijatelja u podrumima ili restoranima, ceremonijom krštenja mošta, tradicionalnom gastronomskom ponudom i uživanjem u dobrim vinima.

 Viki Grill iz Ozlja vas poziva  da u  petak 10. studenog 2017. godine s njima proslavite najveseliji hrvatski blagdan Martinje s početkom u 19. sati. Za dobru zabavu pobrinuti će se ” Duo Zvizdan”. Broj osoba je ograničen te je potrebno rezervirati stol. Cijene su više nego povoljne, a u ponudi je aperativ, hladno predjelo, juha od gljiva, dimljena kračica sa zeljem i krumpirom te desert. U cijenu od samo 100 kn za pripadnice nježnijeg spola te 120 kn za muškarce uključena je konzumacija pića. Iznenađenje  uz tradiconalno krštenje mošta su i nagrade za najbolje vino koje će ocjenjivati stručni žiri.

VIKI GRILL