NAJLJEPŠA ANTIČKA I MITOLOŠKA IMENA KOJA SE U VELIKOM STILU VRAĆAJU U MODU

Nomen est omen – Ime je znamen!

Grci i Rimljani su na hrvatskim prostorima ostavili neizbrisiv trag te udarili temelje europskoj civilizaciji.

Sredozemlje kojem i mi pripadamo, obale toplog Sredozemnog mora okupane Suncem kolijevka su svijeta kakvog danas poznajemo.

Hrvatska je kultura, smještena na sjecištu europskog sjevera i juga, europskog zapada i istoka, u mnogočemu spoj slavenskih i antičkih elemenata, a u nama živi i ostavština drevnih antičkih Ilira.

Zahvaljujući brojnim filmovima i serijalima, danas je u Europi prisutan trend ponovnog zanimanja za svijet legionara, gladijatora i moćnih careva, drevnih bogova i nepobjedivih junaka, pa je tako prisutan i povratak antičkih imena za djecu.

Donosimo Vam zanimljivi popis muških i ženskih antičkih imena koja zvuče uistinu predivno, moćno i jedinstveno, a simboliziraju temelje naše europske kulture. Možda Vam se neka od njih čine preneobičnima za današnje mališane, no zapamtite – Vi ste ti koji stvarate nove trendove. Neka danas potpuno uobičajena imena isto su tako nekada bila pomalo čudna. Tražeći savršeno ime za svoje male potomke usput ćete naučiti ponešto o rimskoj i grčkoj mitologiji dok imena i zanimljivosti iz starohrvatskog (slavenskog) bajoslovlja možete pronaći OVDJE. Slaveni, Grci, Latini, Germani, drevni Iliri i većina europskih naroda uključujući i nas Hrvate pripadaju velikoj indoeuropskoj obitelji naroda te nas vežu brojne sličnosti u jezicima, običajima i starim mitologijama.

MUŠKA IMENA

ADRIJAN (Jadran, Jadranko) – Znači iz Hadrije”. Hadria je bila grad po kojem je naše Jadransko more dobilo ime.

AHILEJ – Najveći grčki junak Trojanskog rata (po tradiciji 1194. pr. Kr. – 1184. pr. Kr..), zapovjednik Mirmidonaca, polubog.

AJANT – Grčki junak u Trojanskom ratu (po tradiciji 1194. pr. Kr. – 1184. pr. Kr..) poznat po svojoj izuzetnoj tjelesnoj snazi te inteligenciji.

ALEKSANDAR – Grčko ime popularno diljem Europe, a znači „branitelj, zaštitnik ljudi“. Jedno je od najčešćih imena europske civilizacije koje u sebi objedinjuje moć i snagu svoga značenja te junaštvo i smionost svojih slavnih nositelja. Nosili su ga brojni kraljevi, plemići, vitezovi, kao i katolički pape. Najpoznatiji Aleksandar je antički osvajač Aleksandar Veliki Makedonski koji je do 32. godine života pokorio gotovo cijeli poznati svijet te zauvijek promijenio tijek povijesti. Nikada nije izgubio bitku iako je često puta bio nadjačan u ljudstvu. Njegovo vojno umijeće bilo je nenadmašno, a po karakteru je bio neustrašiv, žestok, impulzivan i energičan, uvijek u prvim redovima u boju, nestrpljiv te prepun ambicije i želje za osvajanjem cijeloga svijeta.  Imao je veliku žeđ za znanjem i poštovanje prema umjetnosti te je volio čitati i raspravljati o raznim temama. Krasila ga je iznimna inteligencija, a po svemu je još od najranijih dana bio predodređen za velika djela. I fizički je bio poseban, izrazite plave kose i očiju različitih boja, jedno je oko imao plavo, a drugo smeđe. Aleksandar Horvat (Sutinske Toplice, 6. prosinca 1875. − Zagreb, 8. svibnja 1928.) bio je znameniti hrvatski pravnik i pravaški političar.

Ženski oblik imena je Aleksandra, a česta moderna inačica je Sandra.

AGRON – Ime ilirskog podrijetla. Kralj drevne Ilirije od 250. do 230. godine pr. Kr. pod kojim su Iliri bili na vrhuncu moći.

ARES (Mars) – Snažni i silni grčki bog rata. Ime mu je povezano s grčkom riječi za “muškarca”. Njegov rimski pandan je bog Mars.

ARIJAN – Dolazi iz sanskrta, jednog od najstarijih indo-europskih jezika i znači “plemenit, onaj koji čini plemenita djela”. Također ima i grčko podrijetlo. Arijan iz Nikomedije bio je rimski povjesničar, vojni zapovjednik i filozof grčkog podrijetla koji se proslavio svojim djelima o životu i pohodima Aleksandra Velikog Makedonskog. Ženske inačice su Arijana i Arija.

ARKADIJ (Arkadije) – Dolazi od imena grčke pokrajine Arkadije na poluotoku Peloponezu, bogate brdima, šumama i jezerima koja je starim Europljanima bila uzor jednostavnog, poštenog i neiskvarenog načina života.

Ime je dobila po kralju Arkadu čije je ime izvedeno iz riječi “medvjed”. Žitelji Arkadije posebno su štovali boginju lova i divljih zvijeri ArtemiduArkadij Nikolajič Kirsanov junak je djela Očevi i sinovi ruskog književnika Ivana Sergejeviča Turgenjeva, a Flavije Arkadije car Istočnog Rimskog Carstva od 395. do 408. godine.

AUGUST (Augustin) – Rimsko ime u značenju „uzvišeni“, naslov rimskih careva. Prvom rimskom caru koji je utemeljio Rimsko Carstvo Senat je dodijelio titulu August što mu je postalo ime pod kojim je zapamćen u povijesti. Preko četrdeset godina je vladao kao jedini i nikome odgovorni gospodar golemog carstva čijoj je imperijalnoj veličini udario čvrste temelje. U mnogočemu August je otac današnje europske civilizacije. Sveti Augustin ili Aurelije Augustin (354. – 430.) bio je pisac, glazbeni teoretičar te jedan od najvećih kršćanskih naučitelja.

AURELIJE – Izvedeno od riječi aureus u značenju „zlatni”Marko Aurelije iz 2. stoljeća jedan je od najvećih i najznamenitijih rimskih careva – ratnik, vojskovođa, državnik, filozof i mislioc.

DALMAT – Osobno ime nastalo od antičkih Dalmata, ilirskog naroda koji je nastanjivao prostore današnje Dalmacije i Hercegovine, a bili su poznati po svojoj srčanosti i hrabrosti.

DARIJE (Darijan) – Ime Darije je nastalo od latinskog oblika imena “Darius”, koje dolazi od grčkog “Dariós”, a svemu je početak staroperzijsko ime Darayavahuš koje se sastoji od riječi „daraja“ u značenju „posjedovanje, držanje“ i riječi „vahu“ što znači „bogatstvo, blago“, pa bi mu značenje bilo „dobrostojeći, bogataš“. Najpoznatiji je perzijski kralj (šah) Darije Veliki (549. – 486. pr. Kr.) iz loze Ahemenida. Ženske inačice su Darija i Darijana.

DIOMED – Grčko ime koje znači “božanski lukav”. Diomed je bio proslavljeni grčki junak Trojanskog rata (po tradiciji 1194. pr. Kr. – 1184. pr. Kr..), kralj Arga, jedan od najdražih junaka boginje Atene. Po predaji pokopan je na otoku u Jadranskom moru gdje je njegov kult bio veoma raširen. Hrvatski otok Palagruža u Splitsko-dalmatinskoj županiji nazivan je Diomedovim otokom.

FILIP – Dolazi iz grčkog philippos u značenju “ljubitelj (prijatelj) konja”. Najpoznatiji Filip je bio otac Aleksandra Velikog. Ženska inačica je Filipa.

HEKTOR – Najveći trojanski junak u Trojanskom ratu (po tradiciji 1194. pr. Kr. – 1184. pr. Kr..). Dok je njegov najveći neprijatelj Ahilej bio neustrašivi polubog, Hektor je bio običan čovjek s vlastitim strahovima koji je unatoč svemu do kraja ostao vjeran svojoj domovini, narodu, gradu i iznad svega obitelji za koju je junački položio svoj život.

ILIR – Iliri su bili skupina naroda koja je nastanjivala hrvatske prostore prije dolaska Hrvata koji su se s njima izmiješali te preuzeli mnoge njihove značajke. Značenje imena je “slobodan”,  a podrijetlo vuče iz grčke mitologije.

JAPOD – Osobno ime nastalo od antičkih Japoda, ilirskog naroda koji je nastanjivao prostore današnje Like, Gorskog kotra, Korduna i Pounja.

JULIJE – Ime latinskog porijekla izvedeno od grčkog ioulianos što znači „blistav“ ili latinskog Iulius. Julijevci su bili stara plemenita rimska patricijska obitelj, a Julije Cezar (Rim, 13. srpnja 100. pr. Kr. – Rim, 15. ožujka 44. pr. Kr.), rimski vojskovođa, političar i pisac jedan od njenih najslavnijih predstavnika.

LAERT – Grčki junak, Odisejev otac, kralj Itake. Član družine junaka (Argonauta) koji su krenuli u potragu za Zlatnim runom (krznom mitskog krilatog ovna). Laert je i ime jednog od likova u Shakespearovom Hamletu.

LEONID – Grčko ime u značenju “lavlji sin”. Najpoznatiji je Leonid, spartanski kralj koji je junački izginuo u bitci kod Termopila o čemu je snimljen i poznati film “300”. Kao mladić prošao je izuzetno strogu spartansku vojnu obuku koja ga je izgradila u neslomljivog ratnika i vojskovođu.

Postao je simbol junaštva, požrtvovanosti, domoljublja i rodoljublja te je nadahnuo brojna umjetnička djela.

MAKSIMILIJAN (Maksim) – Ime latinskog porijekla izvedeno od riječi maximus što znači nаjveći”.

MARKO – Ime latinskog podrijetla nastalo od imena boga Marsa. Može značiti bog rata“, ili biti ratoboran“. Marko Aurelije iz 2. stoljeća jedan je od najvećih i najznamenitijih rimskih careva – ratnik, vojskovođa, državnik, filozof i mislioc.

MARIN – Ime latinskog podrijetla i znači “morski, od mora”Sveti Marin (? – 366.), kršćanski svetac podrijetlom s hrvatskog otoka Raba, osnovao je 301. godine republiku San Marino, najstariju postojeću republiku. Marin Getaldić  (Dubrovnik, 2. listopada 1568. – Dubrovnik, 8. travnja 1626.) bio je znameniti hrvatski znanstvenik, matematičar i fizičar iz Dubrovnika.

ROMAN – Ime latinskog podrijetla koje znači “Rimljanin”. Ime nekoliko ruskih vladara, jedan od najpoznatijih je Roman Veliki, staroruski knez iz 12. i 13. stoljeća. Roman Jurjevič, ruski velikaš rodonačelnik je posljednje ruske carske dinastije Romanovih.

SEVERIN – Ime latinskog podrijetla koje znači “strog, ozbiljan”.

SILVAN – Vrhovni bog antičkog ilirskog naroda Dalmata koji je nastanjivao prostore današnje Dalmacije i Hercegovine. Rimski bog šuma. Sveti Silvan kršćanski je mučenik i svetac koji je živio u četvrtom stoljeću. Njegovo tijelo je ostalo potpuno neraspadnuto i nalazi se u crkvi svetog Vlaha (Blaža) u Dubrovniku od 1847. godine. Spomendan mu je 30. srpnja.

STJEPAN Ime grčkog porijekla i znači vijenаc ili kruna. U prenesenom značenju ime znači “onaj koji je okrunjen” zbog čega je bilo vrlo popularno kod srednjovjekovnih europskih kraljeva. Hrvatski prijevod imena Stjepan bio bi Krunoslav.

TARAS – Sin grčkog boga Posejdona, ime je posebno popularno u Ukrajini, poznati ukrajinski nacionalni književnik je Taras Ševčenko, a poznato djelo Nikolaja Gogolja nosi naziv Taras Buljba.

TRAJANTrajan  (53. – 117. godine) je bio  jedan od najvećih rimskih careva za čijeg je vremena Rimsko Carstvo doseglo najveći teritorijalni opseg i moć. Zanimljivo je kako njegovo ime u hrvatskom jeziku ima jasno značenje “trajan, onaj koji traje, dugovječan” baš kao što je dugovječna bila i slava cara Trajana.

VALENTIN (Valent) – Latinsko ime u značenju “zdrav, snažan”.

VALERIJE – Ime latinskog podrijetla u značenju “snažan, zdrav, sposoban”.

ŽENSKA IMENA

ALEKSANDRA (Sandra)Vidi pod Aleksandar. Sandra je danas vrlo popularni skraćeni oblik imena Aleksandra.

ANDROMEDA – Žena grčkog junaka Perzeja. Ime joj dolazi od spoja riječi “čovjek” i “misliti”. Po njoj je zviježđe na sjevernom nebu dobilo ime.

ARIJANA – Latinski oblik grčkog imena Arijadna koje znači “najsvetija”. Arijadna (Arijana) je bila kći kretskog kralja Minosa koja se zaljubila u grčkog atenskog junaka Tezeja te mu je pomogla da iziđe iz Labirinta davši mu klupko vune kojim je slijedio vlastiti trag. Tezej je čudovišnog Minotaura ubio čarobnim mačem kojeg mu je ona dala te je oslobodio zarobljene Atenjane. Također ime Arijana može vući podrijetlo iz sanskrta, jednog od najstarijih indo-europskih jezika (vidi pod Arijan).

ATALANTA – Poznata ratnica i nesavladiva trkačica iz grčke mitologije. Atalantin otac očajnički je želio sina. Kad se Atalanta rodila, ostavio ju je usred šume da umre. Božica Artemida je poslala medvjedicu da je othrani, a odgojila ju je skupina lovaca.

ATENA (Minerva) – Grčka božica civilizacije, mudrosti, snage i pravednog rata. Posebno je važna kao božica mudrosti, inteligencije i lukavosti. Rodila se iskočivši naoružana iz Zeusove glave. Ona je naoružana božica ratnica koja je pomagala mnogim junacima, a po njoj je ime dobio grad-država Atena. Kada jednom stupi u bitku, nikada ne gubi rat jer izvrsno poznaje strategiju i taktiku pa joj se stoga mudri vojskovođe obraćaju za zaštitu i savjet. Platon joj je ime izveo od A-θεο-νόα (A-theo-noa) što znači “božji um”. Njen rimski pandan je božica Minerva.

Minerva je Rimljanima bila ono što je Atena bila Grcima, djevičanska božica ratnika, poezije, medicine, mudrosti, trgovine i zanata te izumiteljica glazbe, a ime joj se povezuje s riječima za “pamćenje”, “sjećanje”, “uspomenu”, “um”.

AUGUSTA (Augustina) – Vidi pod August.

AURELIJA – Zlatna. Vidi pod Aurelije.

AURORA – Rimska božica zore i jutra. Ime na latinskom jednostavno znači “zora” stoga je istovjetno hrvatskom imenu Zora. Svako jutro izlazi iz oceana i najavljuje dolazak Sunca. Zvijezde su joj djeca, Sunce brat, a Mjesec sestra.

DARIJA – Ime Darija je ženski oblik muškog imena Darije koje je nastalo od latinskog oblika imena “Darius”, a koje pak dolazi od grčkog “Dariós”. Svemu je početak staroperzijsko ime Darayavahuš koje se sastoji od riječi „daraja“ u značenju „posjedovanje, držanje“ i riječi „vahu“ što znači „bogatstvo, blago“, pa bi mu značenje bilo „dobrostojeći, bogataš“. Najpoznatiji je perzijski kralj (šah) Darije Veliki iz loze Ahemenida.

DIJANA (Artemida)Rimska božica lova. Dolazi od *divios, što odgovara kasnijim riječima divus i dius, a povezuje se s riječju deus – “bog”. Korijen riječi je *d(e)y(e)w, što znači “danje nebo”, “svijetlo nebo” ili “danje svjetlo”. Njen grčki pandan je božica Artemida.

DIONIZIJA (Denisa) – Dolazi od imena grčkog boga plodnosti zemlje, veselja i vegetacije Dioniza koje se pak sastoji od riječi Dios – genitiv imena Zeus i nysos – riječi za “sina”. Drugi, danas vrlo popularni oblik ženskog imena Dionizija je ime Denisa.

DEMETRA – Ime grčkog podrijetla u značenju “majka božica”Demetra je grčka božica zemlje, ratarstva, plodnosti, a u prvom redu žita. Često je prikazivana u kočiji, a povezivana je i s prizorima žetve, uključujući cvijeće, voće i žito. Demetra ima kosu zlatne boje.

DOMINA – Ime latinskog podrijetla nekada vrlo često u južnoj Hrvatskoj. Povezano je s muškim imenima Dujam i Dominik te znači “gospodarica, ona koja dominira”.

EURIDIKA – Nimfa iz grčke mitologije (nimfe su snage prirode utjelovljene u polubožanske djevojke čarobne ljepote i sposobnosti, poput hrvatskih vila), duge plave kose i očiju boje plavog narcisa.

GAJA – U grčkoj mitologiji primordijalna je majka Urana, Giganata i Titana, božica i začetnica svakoga života na Zemlji, ona je sama od sebe postala. Ime joj znači “Zemlja”.

GLORIJA – Ime latinskog podrijetla u značenju “slava, čast”.

HELENA (Elena, Jelena) – Dolazi od grčkog helene što znači „sjaj, blistavost“, također i “sunčeva svjetlost”. U grčkoj mitologiji je Helena kći Zeusa i Lede, ona je najljepša žena na cijelome svijetu, a njena otmica bila je uzrok Trojanskog rata (po tradiciji 1194. pr. Kr. – 1184. pr. Kr..). Sveta Helena (Jelena) Križarica (oko 248. – Carigrad, 18. kolovoza, 329.) bila je majka rimskog cara Konstantina Velikog, zaštitnica kršćana. Naziv Križarica je dobila jer je po predaji sudjelovala u nalasku drveta križa na kojem je Isus umro (Pravi križ). U riznici dubrovačke katedrale se, između ostalog, nalazi komad drveta s Isusova križa. Prema predaji ga je u Dubrovnik donijela hrvatska kraljica Margarita, supruga hrvatskoga kralja Stjepana Miroslava (vladao je od 945. do 949. godine). Na poticaj svete Jelene izgrađene su Bazilika svetog Križa u Jeruzalemu, Crkva Kristovog rođenja u Betlehemu, Crkva na Maslinskoj gori i brojne druge crkve te vjerski objekti ranoga kršćanstva.

U hrvatskom obliku Jelena nosile su ga brojne poznate Hrvatice, poput u narodu omiljene hrvatske kraljice Jelene Slavne iz 10. stoljeća, supruge kralja Mihovila Krešimira II.. Kraljica Jelena Lijepa bila je pak supruga hrvatskog kralja Dmitra Zvonimira. Grofica Jelena Zrinska, neustrašiva i borbena kći Katarine i Petra Zrinskog nazvana je „najhrabrijom ženom Europe“. Jelena Nelipčić bila je splitska vojvotkinja kao supruga vojvode Hrvoja Vukčića Hrvatinića te kasnije hrvatsko-bosanska kraljica kao treća od tri supruge kralja Stjepana Ostoje.

Jedno je od najčešćih i najelegantnijih imena europske civilizacije koje u sebi utjelovljuje plemeniti duh antičke Europe i Sredozemlja na čijim je temeljima nastala naša Zapadna kultura.

HERA – Vrhovna grčka božica, Zeusova supruga, boginja braka, obitelji i žena. Prikazivana je kao veličanstvena žena – vladarica predivnih očiju čiju kočiju vuku paunovi. Jedno od njenih imena je i Hera Aleksandra (“braniteljica, zaštitnica ljudi”).

IRENA – Izvedeno od grčkog imena Eiréne. Po grčkoj mitologiji, ona je božica mira. Često europsko vladarsko ime. Bizantska carica Irena Atenjanka bila je prva žena na bizantskom carskom prijestolju.

IRIDA – Grčka božica duge i glasnica bogova, posebno povezana s boginjom Herom. Ime joj znači “duga”.

JULIJA – Vidi pod Julije. Julija je tragična junakinja tragedije engleskog književnika Williama Shakespearea Romeo i Julija koja se smatra najvećom ljubavnom pričom svih vremena kao i jednim od sastavnih čimbenika europske kulture te europskog gledanja na ljubav i romantiku.

JUSTINA – Ime Justina dolazi iz latinskog jezika i znači “pravedna, čestita”.

KASANDRA – Ime grčkog podrijetla čije se značenje može shvatiti kao “ona koja sja nad muškarcima”. Kasandra je bila kći trojanskog kralja u koju se zaljubio bog Apolon.

KSENIJA – Ime grčkog podrijetla u značenju gostoljubiva, gostoprimljiva, gostinski dar”.

 

LARISA – U grčkoj mitologiji Larisa je Pelazgova kći i nimfa (nimfe su snage prirode utjelovljene u polubožanske djevojke čarobne ljepote i sposobnosti, poput hrvatskih vila) iz Tesalije, moguće je da je ime izvedeno od grčke riječi laros što znači “slatko”, a također može značiti “zaštita”.

LAURA – Ime Laura dolazi iz latinskog izraza za “lovor, lovorov vijenac” pa mu je stoga hrvatski prijevod ime Lovorka. Lovorov vijenac su kao simbol vječnosti i slave u antičko vrijeme nosili carevi, pjesnici, učenjaci i olimpijski pobjednici.

LEDA – Spartanska kraljica koju je Zeus oteo i zaveo u obličju labuda te se iz tog odnosa rodila prelijepa Helena zbog koje je izbio Trojanski rat.

LIDIJA – Žensko ime grčkoga podrijetla koje znači “lijepa”, “plemenita”, ali i “ona koja je iz Lidije” (Lidija je bila drevna antička pokrajina). Sveta Lidija iz Tijatire bila je prva krštena Europljanka.

LIVIJA – Prva rimska carica. Supruga cara Augusta.

LUKRECIJA – Dolazi od latinskog „Lucretia“„ona koja donosi korist“. Lukrecija je bila rimska plemkinja iz 6.-og stoljeća prije Krista poznata po svojoj neobičnoj ljepoti i čednosti. Postala je motiv brojnih umjetničkih djela i pjesama.

MAJA – Planinska nimfa iz grčke mitologije (nimfe su snage prirode utjelovljene u polubožanske djevojke čarobne ljepote i sposobnosti, poput hrvatskih vila) izuzetne ljepote.

MEDEJA – Moćna čarobnica iz grčke mitologije, najpoznatija iz mita o zlatnom runu. Ime joj znači  “lukava”.

MELISA (Melita) – Nimfa iz grčke mitologije (nimfe su snage prirode utjelovljene u polubožanske djevojke čarobne ljepote i sposobnosti, poput hrvatskih vila) koja se brinula o bogu Zeusu, a on ju je u znak zahvalnosti pretvorio u plemenitu životinju pčelu. Ime joj znači “pčela” ili “slatka kao med”.

METIDA – Majka grčke boginje Atene. Boginja mudrosti, dubokog razmišljanja i obrta.

NARONA – Osobno ime nastalo od imena antičkog grada Narone na području današnjeg sela Vid kraj Metkovića.

PATRICIJA – Dolazi od latinske riječi patricius što znači „plemenit“.

PENELOPA – Ime grčkog podrijetla, supruga legendarnog kralja Itake, Odiseja, koja ga je vjerno čekala dvadeset godina da se vrati iz Trojanskog rata. Njeno ime je simbol za vjernost, a prema jednoj teoriji dolazi od grčkih riječi za “mrežu”, “nit”, “oko” i “lice” što se povezuje s lukavošću  i oštroumnošću kraljice Penelope.

PERZEFONA (Kora) – Prelijepa kraljica Hada, Zeusova i Demetrina kći. Drugo ime joj je Kora što znači “kći”.

ROKSANA – Ime perzijskog podrijetla popularno diljem Europe, znači “svijetleća, veličanstvena ljepota”. Baktrijska plemkinja Roksana je bila supruga cara i osvajača Aleksandra Velikog.

ROMANA – Ime latinskog podrijetla. Znači “Rimljanka”.

SABINA – Rimsko ime koje znači “Sabinjanka, podrijetlom iz roda Sabinjana”. Sabinjani su bili drevni narod iz srednje Italije koji se stopio s Rimljanima u jedan narod.

SELENA (Luna)  – Grčka božica i personifikacija Mjeseca, ime joj je izvedeno iz grčke riječi  selas što znači “svijetla”. Njen pandan u rimskoj mitologiji je Luna.

SIBILA – Dolazi iz grčkog jezika i znači “proročica”. Najranije proročice su prorokovale na svetim mjestima. To ime je kasnije nosilo nekoliko znamenitih vladarica i plemkinja od kojih se ističu Sibila, franačka križarska kraljica Jeruzalema i grofica od Jaffe i Ascalona iz 12.-og stoljeća te Sibila Acerrska, kraljica Sicilije.

SILVIJA – Rimska božica šuma povezana s bogom Silvanom. Rea Silvija je bila svećenica vestalka, potomkinja Trojanaca koja je s bogom rata Marsom začela blizance Romula i Rema, osnivače grada Rima. Prema rimskoj tradiciji Romul je gradnju Rima dovršio  21. travnja 753. godine prije Krista. U to naselje primao je pastire iz okolice, lutalice i izbjeglice iz Lacija. Tako je Romul postao prvi rimski kralj, a od te godine Rimljani su računali vrijeme.

SOFIJA (Sonja)Ime grčkog podrijetla u značenju „mudrost“. Jedno od najpopularnijih imena zapadne civilizacije, posebno često kod plemstva.

TALIJA – Nimfa iz grčke mitologije (nimfe su snage prirode utjelovljene u polubožanske djevojke čarobne ljepote i sposobnosti, poput hrvatskih vila), jedna od boginja ljepote, ljubavi, šarma i plodnosti. Ime joj je izvedeno od grčke riječi θάλλω, thallô = “cvjetati” te znači “cvjetna”.

TEODORA – Ime potječe od grčkog “Theodoros” (Θεόδωρος), izvedeno od theos (Bog) + doron (dar) u značenju “dar božji”. Moćna bizantska carica iz 6.-og stoljeća.

TEONA – U grčkoj mitologiji Teona je sestra kraljice Hekabe, supruge trojanskog kralja Prijama. Izvedeno iz grčke riječi Theos (“Bog”).

TEUTASlavna ilirska kraljica. Proslavljeni hrvatski književnik Dimitrija Demeter o njoj je napisao poznatu dramu “Teuta” svrstavši je u velikane našeg roda, smatrajući Hrvate potomcima starih Ilira. Na hrvatskom otoku Svetcu zapadno od otoka Visa nalazi se utvrda za koju narodne predaje govore da je pripadala ovoj našoj kraljici pa se zbog toga i zove Krajicin odnosno Teutin grad i Teutina kula.

VALENTINA – Vidi pod Valentin.

VALERIJA – Vidi pod Valerije.

VENERA (Afrodita)Rimska božica ljepote, ljubavi i braka. Njen grčki pandan je Afrodita.

VERONIKA – Dolazi od grčke riječi berenike, što u prijevodu znači “ona koja donosi pobjedu”Veronika Desinićka bila je supruga hrvatskog velikaša i bana Fridrika II. Celjskog uz koju se vežu brojne legende koje su danas neizostavan dio identiteta hrvatskog dvorca Veliki Tabor i hrvatske narodne baštine.

VIKTORIJA (Nika) – Dolazi od latinskog victoria što znači „pobjeda”. Viktorija je rimska božica pobjede, a u grčkoj mitologiji božica pobjede je Nika.

https://www.karlovacki.info/zaboravljena-imena-iz-hrvatske-i-slavenske-mitologije-te-povijesti-vrijeme-je-da-ponovno-ozive/

https://www.karlovacki.info/plemenita-njemacka-vikinska-i-keltska-imena-s-prizvukom-fantastike/

https://www.karlovacki.info/sesnaest-najzvucnijih-i-najmocnijih-europskih-imena-za-djecu/

https://www.karlovacki.info/za-vase-curice-deset-carobnih-imena-mocnih-boginja/

Sve o izvornim i tradicionalnim hrvatskim imenima za djecu pogledajte OVDJE.

Za ponosne male junake – stara hrvatska imena koja su nosili kraljevi, plemići i vitezovi pogledajte OVDJE.

Dvadeset nepravedno zaboravljenih retro & vintage hrvatskih imena pogledajte OVDJE.

Deset najsnažnijih hrvatskih ratničkih imena pogledajte OVDJE.

O tajanstvenim imenima proisteklim iz starohrvatske mitologije pročitajte OVDJE.

Deset najelegantnijih classy ženskih imena potražite OVDJE.

Kratka i rijetka, pomalo neobična, a opet naša domaća ženska imena pogledajte OVDJE.

Svoje mališane nazovite po likovima iz djela Marije Jurić Zagorke koje možete pogledati OVDJE.

Stara muška imena s predivnim značenjima i slavnim nositeljima koja zaslužuju opet biti popularna pogledajte OVDJE.

Najljepša ženska kršćanska imena koja nikada ne će zastarjeti pogledajte OVDJE.

Prekrasna, elegantna i snažna ruska imena pogledajte OVDJE.

Europska i hrvatska kraljevska imena za Vaše male prinčeve i princeze pogledajte OVDJE.

Plemenita njemačka i vikinška imena s mističnim prizvukom pogledajte OVDJE.