KRATKA I RIJETKA, A OPET NAŠA DOMAĆA ŽENSKA IMENA ZA DJECU

U trendu su kratka, rijetka i pomalo neobična imena za žensku djecu. Mi smo se potrudili pronaći takva imena koja slijede moderne trendove, pomalo su egzotična, ali u isto vrijeme naša domaća, hrvatska i tradicionalna – možda upravo ovdje otkrijete ono ime za svoju princezu koje ste tako dugo tražili. Snažna kratka imena za dečke pronađite klikom OVDJE.

” Nomen est omen – Ime je znamen! “

BARA – Izvorna hrvatska inačica grčkog imena Barbara, nekada vrlo česta u karlovačkom kraju, danas gotovo potpuno zaboravljena. Ime dolazi iz grčkog jezika u kojem znači „tuđa, strana, neobična, divlja“. Sveta Barbara, kršćanska svetica iz 3. stoljeća, djevica i mučenica, zaštitnica je rudara i dobre smrti, jedna od Četrnaest svetih pomoćnika u nevoljama. Spomendan joj je 4. prosinca.

BUGA – Jedna od dviju sestara koje su zajedno s petoricom braće “iza visokih gora Karpata” vodile Hrvate u pohodu na Jadran početkom 7.-og stoljeća. Druga sestra je bila Tuga, a obje se opisuju kao djevojke duge plave kose te izuzetne ljepote. Njeno ime se dovodi u vezu s imenima mjesta Bužim, Bugojno i Buško jezero, kao i sa starohrvatskim ličkim plemenom Bužana.

CVITA – Ikavski oblik imena Cvijeta koje se izvodi od imenice cvijet. U posljednje vrijeme je postalo vrlo često ime, posebice u Dalmaciji i južnoj Hrvatskoj. Cvijeta Zuzorić (Dubrovačka Republika, 1552. – Ancona, 1648.) bila je znamenita hrvatska književnica i umjetnica.

DARKA – Staro hrvatsko ime, dolazi od riječi dar. Ženski oblik imena Darko.

DIVA – Dolazi od riječi djeva (djevojka) ili je skraćeno od starog hrvatskog imena Divna. Može dolaziti i iz latinskog jezika u kojem znači “žensko božanstvo, boginja”.

Diva Grabovčeva je slavna hrvatska mučenica i narodna junakinja iz 17. stoljeća s područja Rame u današnjoj Bosni i Hercegovini.

DIVNA – Pridjev divna preuzet kao osobno ime. Staro hrvatsko ime koje u posljednje vrijeme doživljava preporod.

DORA – Oblik imena Doroteja koje dolazi iz grčkog jezika i znači “dar Božji”. Dora Krupićeva junakinja je djela Zlatarovo zlato hrvatskog književnika Augusta Šenoe.

DORJA – Oblik imena Doroteja koje dolazi iz grčkog jezika i znači “dar Božji”. Junakinja djela Plameni inkvizitori znamenite hrvatske književnice Marije Jurić Zagorke.

DRAGA – Vrlo često hrvatsko ime nastalo iz pridjeva „draga“. Nekada je bilo vrlo često u karlovačkom kraju, a danas je nažalost zaboravljeno. Skraćena je inačica imena Dragana.

DRAVA – Žensko osobno ime nastalo od imena hrvatske rijeke Drave.

DUNJA – Naziv drveta i ploda preuzet kao osobno ime.

ISKRA – Imenica iskra uzeta za osobno ime. Danas doživljava svoj preporod i postaje sve popularnije.

JANA – Može biti inačica imena Ana ili Ivana.

JANJASveta Janja Rimska, kršćanska svetica i mučenica pogubljena oko 304. godine u dobi od samo 12 godina, zaštitnica kršćanske mladeži. Njeno izvorno grčko ime označava čistoću i nevinost.

JELKA (JELA) – Naziv biljke jele (jelke) uzet kao vlastito ime te poput jele simbolizira vitkost i eleganciju, ali može biti i skraćenica našeg omiljenog ženskog imena Jelena.

JURJA – Ženska inačica imena Juraj.

KAJA – Stari hrvatski oblik imena Katarina koji se u posljednje vrijeme sve više koristi. Dolazi od grčkog “katharos” (katarza) u značenju “čista, neokaljana“.

LADA – Starohrvatska boginja ljeta, ljubavi, sklada i ljepote. Jedna od najštovanijih slavenskih i hrvatskih boginja čiji se spomen i do danas očuvao u narodnim pjesmama i običajima. Djevojke joj se mole za ljepotu, a momci obraćaju u vremenima ljubavne patnje. Njena koža je bjelja od snijega, a kosa joj je zlatna i ukrašena vijencem od crvenih ruža.

LELA – Starohrvatska boginja šuma koja se brine o šumskim stvorenjima. Poneki puta se javlja u liku divlje šumske djevojke. Često se poistovjećuje s boginjom Ladom te dovodi u vezu s imenom Jelena.

LENA – Skraćena inačica imena Jelena ili Helena koja dolaze od grčkog  „helene“ što znači „sjaj, blistavost“, također i sunčeva svjetlost”. U grčkoj mitologiji je Helena kći Zeusa i Lede, ona je najljepša žena na cijelome svijetu, a njena otmica bila je uzrok Trojanskog rata. Dugo vremena najčešće ime za djevojčice u Poljskoj.

LIJEPA – Izvorno hrvatsko ime, a značenje mu je potpuno jasno.

LIKA – Žensko osobno ime nastalo od imena hrvatske pokrajine Like.

MARA – Skraćena inačica imena Marija. Mara je i vrhovna boginja u latvijskoj mitologiji.

MAŠA – Jedna od skraćenih inačica imena MarijaMaša je simpatična glavna junakinja iznimno popularnog ruskog crtića za djecu Maša i medvjed.

MILA – Staro hrvatsko narodno ime koje znači “mila i draga”. Nosila ga je Mila Gojsalić, hrvatska junakinja i mučenica iz 16. stoljeća.

MIRA – Dolazi od riječi mir.

MIRNA – Pridjev mirna preuzet kao osobno ime.

MIRTA – Dolazi od grčkog myrtos što je naziv za mediteransku biljku mirtu.

NADA – Imenica nada uzeta kao osobno ime.

NEDA – Skraćeni oblik imena Nedjeljka. Neda je bila hrvatska kraljevna, kći jedinica kralja Petra Krešimira IV.

PAVLA – Ženski oblik imena Pavao.

SANJA – Izvorno hrvatsko ime izvedeno iz glagola “sanjati”.

SRNA – Srna je simbol elegancije, nježnosti i plahovitosti. Ime Srna nosi glavna junakinja pripovijetke Duga popularnog hrvatskog spisatelja Dinka Šimunovića te se kao osobno ime javlja tek u posljednje vrijeme.

STAŽA – Stari hrvatski oblik kršćanskog imena Anastazija koje vuče grčko podrijetlo te znači “ona koja je uskrsnula”.

TENA – Skraćeni hrvatski oblik grčkog imena Terezija koje dolazi od grčkog “theros” što znači „ljeto“.

 

TEUTASlavna ilirska kraljica. Proslavljeni hrvatski književnik Dimitrija Demeter o njoj je napisao poznatu dramu “Teuta” svrstavši je u velikane hrvatskog roda, smatrajući Hrvate potomcima starih Ilira. Na hrvatskom otoku Svetcu zapadno od otoka Visa nalazi se utvrda za koju narodne predaje govore da je pripadala ovoj našoj kraljici pa se zbog toga i zove Krajicin odnosno Teutin grad i Teutina kula.

TIHA – Skraćeni oblik hrvatskog imena Tihana.

TUGA – Jedna od dviju sestara koje su zajedno s petoricom braće “iza visokih gora Karpata” vodile Hrvate u pohodu na Jadran početkom 7.-og stoljeća. Spominje se kako je po dolasku na Jadran vladala Poljicama podno Mosora gdje je sagradila svoje dvore znane kao Tugini dvori. Prema predaji od nje potječe staro hrvatsko pleme Tugomirića. Druga sestra iznimne ljepote je bila Buga koja je vladala prostorima uokolo Buškog blata u današnjoj Bosni i Hercegovini, a Buško blato i današnje jezero su po njoj dobili ime.

UNA – Ime hrvatske rijeke Une preuzeto kao osobno ime. Na latinskom znači jedina.

VANDA – Legendarna kraljica Poljske.

VESNA – Starohrvatska boginja proljeća. Zamišljana je kao djevojka čudesne ljepote s cvijetom u kosi koja svijetu donosi živost i radost, u lijevoj ruci drži buket cvijeća, a na kažiprstu desne ruke stoji joj lastavica. Njena kultna mjesta su uvijek bila pored vode budući da je voda izvor života.

VIDA – Starohrvatska boginja bračne sloge. Ime joj se izvodi iz imena svetog Vida koji se pak povezuje sa starohrvatskim bogom Svantevidom.

VIDRA – Vidre su diljem svijeta simbol čistoće, urednosti, spretnosti i okretnosti. Kao osobno ime Vidra se javlja tek u novije vrijeme te pretpostavljamo da njeno vrijeme tek dolazi. Zanimljivo je da je Vidra bio nadimak slavnog hrvatskog književnika Marina Držića.

VILA – Vile su u hrvatskim predajama tajanstvena ženska bića natprirodne ljepote, najčešće duge plave kose i plavih očiju te čudesnih sposobnosti. S vremenom je od njih nastalo i pomalo egzotično osobno ime Vila.

VINKA – Ženski oblik imena Vinko koje je izvedeno iz latinskog jezika i znači “pobjednik, pobjedonosan” kao i ime Viktor. Sveti Vinko iz Zaragoze najpoznatiji je španjolski mučenik te zaštitnik vinograda, vinogradara, Valencije, Zaragoze i Portugala. Spomendan mu se slavi 22. siječnja.

VLADKA – Dolazi od glagola vladati, znači „ona koja vlada, vladarica“.

ZITA – Može dolaziti iz talijanskog jezika u kojem znači “mlada djevojka”, iz mađarskog prijevoda latinskog imena u značenju “sretna”, iz baskijskog jezika u kojemu znači “sveta” ili pak iz grčkog jezika. Najpoznatija je Zita od Bourbon-Parme (9. svibnja1892. – 14. ožujka 1989.), posljednja carica Austrije i kraljica Ugarske, Hrvatske i Češke, supruga kralja i cara Karla I. Austrijskog., a ona je pak ime dobila po omiljenoj talijanskoj svetici iz 13.-og stoljeća, svetoj Ziti.

ZRINA – Ženski oblik muškog imena Zrin. Zrin je izvorno hrvatsko ime koje dolazi od stare hrvatske riječi “zriti” što znači “gledati, promatrati”. Može se prevesti kao “onaj tko ima oštar pogled, onaj tko ima dobar vid”. Zrin je ime stare utvrde knezova Zrinskih na južnim obroncima Zrinske gore. Zrinska gora i knezovi Zrinski su upravo po Zrinu dobili ime, a Zrin pak po svom položaju odakle se pruža dobar pogled. Godine 1943. tu utvrdu mitskog značenja za hrvatski nacionalni identitet razorili su partizani, a preživjelim Zrinjanima zabranili povratak vlastitim domovima kroz naredna desetljeća. Zrin je jedno od središnjih mjesta hrvatske povijesti pa je stoga i osobno ime Zrin prepuno simbolike i povijesnog značenja.

ZORA Starohrvatska boginja praskozorja i povečerja. Svako jutro ona otvara dveri neba za izlazak Sunca. Zorja i Zarja su inačice imena Zora.

S ovim imenima biti ćete u trendu, a opet ćete očuvati našu hrvatsku tradiciju!

https://www.karlovacki.info/cetrnaest-najzvucnijih-i-najmocnijih-europskih-imena-za-djecu/

https://www.karlovacki.info/nepravedno-zaboravljena-retro-vintage-hrvatska-imena-rijetka-i-tradicionalna/

https://www.karlovacki.info/deset-najelegantnijih-classy-imena-za-zensku-djecu/

https://www.karlovacki.info/deset-snaznih-kratkih-muskih-imena-do-pet-slova/

Sve o izvornim i tradicionalnim hrvatskim imenima za djecu pogledajte OVDJE.

Za ponosne male junake – stara hrvatska imena koja su nosili kraljevi, plemići i vitezovi pogledajte OVDJE.

O tajanstvenim imenima proisteklim iz starohrvatske mitologije pročitajte OVDJE.

Deset najelegantnijih classy ženskih imena potražite OVDJE.

Dvadeset nepravedno zaboravljenih retro & vintage hrvatskih imena pogledajte OVDJE.

Svoje mališane nazovite po likovima iz djela Marije Jurić Zagorke koje možete pogledati OVDJE.

Deset najsnažnijih hrvatskih ratničkih imena pogledajte OVDJE.

Četrnaest najzvučnijih i najmoćnijih imena za djecu pogledajte OVDJE.

Prekrasna, elegantna i snažna ruska imena za djecu pogledajte OVDJE.

Stara muška imena s predivnim značenjima i slavnim nositeljima koja zaslužuju opet biti popularna pogledajte OVDJE.

Najljepša ženska kršćanska imena koja nikada ne će zastarjeti pogledajte OVDJE.

Najljepša antička, grčka i rimska imena koja se u velikom stilu vraćaju u modu pogledajte OVDJE.

Europska i hrvatska kraljevska imena za Vaše male prinčeve i princeze pogledajte OVDJE.

Plemenita njemačka i vikinška imena s mističnim prizvukom pogledajte OVDJE.