REPORTAŽA: KAMO ZA VIKEND? PREDSTAVLJAMO VAM JEDINSTVENI SKLAD POVIJESTI I PRIRODE U NOVIGRADU NA DOBRI

” Isplovi iz sigurne luke. Uhvati pravi vjetar u jedra. Istražuj. Sanjaj. Otkrivaj. ”

(Mark Twain)

Predivni sunčani dani neodoljivo nas mame u prirodu, u bicikliranje, planinarenje i istraživanje. Provesti dan zatvoren u kući i pri tome ne raditi ništa pametno može se jednostavno opisati kao gubitak dragocjenog vremena kojeg svi imamo manje no što bi htjeli. Život je kratak, a Lijepa Naša predivna te Vam stoga predstavljamo jedno od najživopisnijih izletničkih mjesta u karlovačkom kraju – stari grad Novigrad na Dobri.

Foto by Davor Resovac

Novigradska utvrda, smještena na klisuri ponad hrvatske krške ljepotice, rijeke Dobre, nastala je u 14. stoljeću, a sami novigradski kraj i novigradska župa spominju se pod imenom Dobra 1018. godine, točno prije jednog tisućljeća, u popisu župa Krčke biskupije. S vremenom je Novigrad došao u posjed naše plemenite obitelji Frankopan, knezova krčkih, te je odigrao vrlo važnu ulogu u hrvatskoj povijesti. Tu se kovala znamenita Zrinsko-frankopanska zavjera protiv austrijskih vlastodržaca, tu je 1783. godine odsjedao i kralj Josip II. na svom proputovanju hrvatskim zemljama. Nakon Frankopana, Novigrad je mijenjao vlasnike da bi ga pred kraj Drugog svjetskog rata spalili i uništili partizani. Njima nije predstavljao ništa vrijedno očuvanja. Preživio je stoljeća turskih pustošenja, no to tragično vrijeme ga je umalo dotuklo.

Neokrznuta ognjem ostala je jedino kapelica svetog Lovre na zapadnoj kuli. Slučajnost ili ne – sami prosudite!

Foto by Davor Resovac

Tek nakon obnove hrvatske državnosti krajem 20.-og stoljeća pristupilo se obnovi ovog jednog od najznačajnijih svjedoka burne hrvatske prošlosti. Podno starog grada, rijeka Dobra premoštena je impresivnim kamenim mostom koji potječe još iz 18.-og stoljeća te je dio stare ceste Karlovac – Bakar, zvane još i Karolina. Na lijevoj obali Dobre smjestilo se današnje naselje Novigrad na Dobri, ili Crikveno Selo kako ga mještani zovu.

U Crikvenom Selu nalazi se i župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije čije posebno bogatstvo predstavljaju jedinstvene glagoljske freske, a sagrađena je u 15.-om stoljeću. Kraj te crkve, na groblju, nekada je stajala i starija crkva svete Trojice koju je narod zvao grčkom crkvom. Tu su još i pastoralni centar, župni dvor te spomenik poginulim hrvatskim braniteljima. Za blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, Novigrad je uz Kamensko jedno od najposjećenijih hodočasničkih mjesta u Karlovačkoj županiji, a nakon vjerskih obreda svake godine slijedi zabava do dugo u noć.

Sam tok Dobre kraj Novigrada je vrlo vrijedan arheološki lokalitet s nalazima oružja, oruđa i keramike. Za vrijeme ljetnih mjeseci rijeka je prepuna kupača, a jedno od najpopularnijih kupališta je Krvavi mlin na Stativama.

Istine radi treba spomenuti da je izgradnja Hidroelektrane Lešće vrlo negativno utjecala na našu Dobru zbog čega kupanje ponekad može biti i opasno. Nažalost, čovjek je još jednom dokazao kako upravo on može biti najveći neprijatelj prirode, upravo one prirode iz koje je i sam potekao. Dobra je ranjena, nemojmo dozvoliti da se to dogodi i ostalim karlovačkim i hrvatskim rijekama! Cijeli novigradski kraj obilježen je prekrasnim zelenilom, brežuljcima, vodotocima i skrivenim puteljcima te kao takav predstavlja savršenu priliku za bijeg od gradske gužve i aktivni odmor. Neka takav i ostane – ako ne možemo vratiti ono što smo svojom krivicom izgubili, nemojmo barem pogoršavati situaciju!

Krenite biciklom preko Marmontove aleje i Borlina, prijeđite Dobru na Stativama, krenite lijevo prema Netretiću i zatim opet skrenite lijevo uz Dobru prema Novigradu. Pratit će Vas šarenilo cvijeća i bogatstvo jesenskih mirisa, uz cestu ćete susresti konje, a možda vidite i pokojeg od mnogobrojnih dabrova koji su nedavno ponovno naseljeni u Dobru nakon što su pred sto godina istrijebljeni.

S novigradskog vidikovca razgledajte ovaj predivni kraj te nastavite preko Jarčeg Polja gdje će Vas očarati romantičan Banovčev slap izgrađen 1414. godine od kamena srušenog dvorca iz obližnjeg mjesta Straža. Na kraju zaokružite put preko Dubravaca, Lišnice i Duge Rese.

Vratimo se još trenutak na to mjesto zanimljivog imena – Jarče Polje. Naime, prije nekoliko stoljeća udariše turski razbojnici preko Dobre paleći i pljačkajući, a hrvatski puk, nadvladan i u ljudstvu i u oružju, dosjeti se jedne lukave varke. Zavezaše promućurni seljaci krdu jarčeva baklje za rogove te ih pustiše po noći u turski tabor.

Kad su Turci vidjeli kako na njih navaljuje horda vatrenih dlakavih stvorenja pobjegoše navrat-nanos te odustaše od daljnjeg pohoda. I tako Jarče Polje dobi svoje ime.

No nije to jedina legenda koju ovaj kraj krije, mnoge još uvijek čekaju da budu ispričane slučajnim i namjernim putnicima. Ima tu zlatokosih vila, podmuklih vodenjaka i svakojakih drevnih stvorenja. Ima i Ilira i Rimljana.

Preko puta Jarčeg Polja nalazi se selo Mračin u kojem još i danas postoje ostatci rimskih sarkofaga, a jedan takav narod jednostavno zove – škrinja. Znate li i da su po nekim pričama dvorci Novigrad i obližnje Bosiljevo spojeni podzemnim prolazom?

Sav taj splet prirodne ljepote i povijesnih zanimljivosti na putnike ostavlja uistinu čaroban dojam. Nije ni čudno što su naši stari preradili poznatu sevdalinku i pjevali: “U lijepome starom gradu Novigradu, gdje duboka Dobra vjekovima teče, ašikovah s dragom skoro svaku večer!”

Ako niste znali, ovaj živopisni kraj poznavatelji lokalnih predaja nazivaju Paurijom, a mještane Paurima. Više o podrijetlu i značenju tih naziva saznajte OVDJE.

I za kraj, budući da je danas popularno studirati ekonomiju, a nadamo se da nas i neki mladi studenti čitaju, znate li da je za Vaše jade kriv upravo jedan Jarčepoljac po imenu Blaž Lorković, osnivač moderne hrvatske ekonomske misli? Eto, sad znate …

Put pod noge i uživajte u aktivnom odmoru!

P. S. Pazite na vlastitu sigurnost, pokupite smeće iza sebe, ne ometajte divlje životinje i ne uništavajte naše kulturno-povijesne spomenike – mi smo tu zbog njih, a ne oni zbog nas!

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije – Novigrad na Dobri

https://www.karlovacki.info/tko-su-brajci-pauri-i-kostanjari/

https://www.karlovacki.info/tragican-zavrsetak-najljepse-karlovacke-ljubavne-price/

https://www.karlovacki.info/igra-prijestolja-u-ozlju/

KARLOVAČKE, HRVATSKE I SVJETSKE ZANIMLJIVOSTI

(FOTO GALERIJA) UPOZNAJTE ROMANTIČNU DIVLJINU KAMAČNIKA

TRAGIČAN ZAVRŠETAK NAJLJEPŠE KARLOVAČKE LJUBAVNE PRIČE

TKO SU BRAJCI, PAURI, KOSTANJARI, ŽIVIČARI I PRKANJCI?

IGRA PRIJESTOLJA U OZLJU – POTRAGA ZA KRUNOM KRALJA ZVONIMIRA

PRIČA O VILI VELEBITA – ZAŠTITNICI HRVATSKIH GORA

PUTOVIMA BRAĆE SELJAN – U SPOMEN NA NAJPOZNATIJE KARLOVAČKE PUTNIKE

13. SRPANJ 1579. – DAN ROĐENJA GRADA KARLOVCA

HRVATSKA IMENA – SVE O HRVATSKIM IMENIMA ZA DJECU!

ZA PONOSNE MALE JUNAKE – STARA HRVATSKA IMENA KOJA SU NOSILI VLADARI, KRALJEVI I PLEMIĆI

ZABORAVLJENA IMENA IZ HRVATSKE MITOLOGIJE I POVIJESTI – VRIJEME JE DA PONOVNO OŽIVE

ZABORAVLJENI HRVATSKI BOŽIĆNI OBIČAJI

PRIČA O BOŽIĆNOM DRVCU

SVE TAJNE DJEDA BOŽIĆNJAKA

BRIGADIRČIĆI – PREFINI I JEDNOSTAVNI BOŽIĆNI SLATKIŠI

TAKO JEDNOSTAVAN, A TAKO LJEKOVIT NAPITAK ZA VRUĆE LJETNE DANE

VINCEKOVO I HOD KROZ VINOGRADARSKU GODINU

ZAŠTO I KAKO SLAVIMO VALENTINOVO?

NAŠI USKRŠNJI BIČAJI – OD VAZMENKI I PISANICA DO KOTAČKANJA

FABERGEOVA JAJA – NAJSKUPLJE I NAJPOZNATIJE PISANICE NA SVIJETU

UTJEČE LI MJESEC DOISTA NA NAŠE PONAŠANJE?