KAKO POSTATI PODUZETNIK TE USPJETI I OSTVARITI SVOJE SNOVE!

Osnove razmišljanja i karaktera poduzetnika koji kreće u nepoznato

Dosta Vam je zamornog jednoličnog posla. Ne želite više raditi za drugoga. Imate poslovnu ideju. Puni ste elana te želite pokrenuti svoj obrt ili poduzeće. Morate znati da poduzetnički život pruža slobodu, ali ta sloboda zahtijeva i preuzimanje odgovornosti za sebe i svoje zaposlenike. Ne želimo Vas obeshrabriti, ali nije to za svakoga! Jeste li spremni prihvatiti izazov? Ako jeste možete nastaviti dalje čitati!

Svijet se danas razvija i napreduje eksponencijalnom brzinom, brže no ikada prije. Suvremeni poslovni sustav prepun je izazova i stalne dinamike. Preživljavaju samo oni najprilagodljiviji i najinovativniji koji su spremni ići korak u korak s promjenama te se jasno predstaviti javnosti. Možda prilagodljivost i inovativnost zvuče kontradiktorno, no nije tako! Prilagoditi se promjenama, bez obzira na njih ne odustati od svojih snova, biti zamijećen u promijenjenim okolnostima i zatim kada ste dovoljno jaki sami pokrenuti promjene u svome željenome smjeru – to je puni krug životnog uspjeha! Zvuči malo špijunski, malo diverzantski, no takav je današnji svijet.

Ako želite promijeniti smjer kojim brod plovi ne vrijedi ga ljuljati sa strane, treba se popeti na palubu i preuzeti kormilo u svoje ruke!

Suzimo sad priču na konkretne poslovne korake. Možete Vi biti izuzetno sposobni i okretni, biti izvrstan majstor u svome poslu, no to Vam ništa ne vrijedi ako nitko za Vas ne zna. Što Vam vrijedi otvoriti kafić, ako je isti kao i svi ostali i oko njega ima još pet drugih lokala. Morate biti drugačiji, po nečemu se istaknuti! Konkurenciju pobijedite svojom posebnošću i kvalitetom. Poslužite pića koja ostali nemaju, nabavite najbolju vrstu kave, uredite kafić u nekom jedinstvenom stilu. Pružite svojim gostima nešto pozitivno radi čega će Vas zapamtiti i ponovno se vratiti. Pružite im neku dodatnu vrijednost, knjige, novine, stripove. Najbitnije je biti zamijećen u mnoštvu ostalih!

Ako pogodite pravu poslovnu nišu, olakšat ćete si puno stvari. Gledajte oko sebe čega još nema na tržištu. Gledajte u budućnost. Budite inovator. Budite prvi u nečemu, uvezite nešto iz inozemstva što je ovdje nepoznato. Čitajte ljude, budite psiholog! Dobar poduzetnik vidi poslovnu priliku tamo gdje ostali vide samo prazninu. Uspješan poduzetnik je konkvistador koji kreće u nepoznato u potrazi za zlatnim El Doradom.

U redu, sve ste to shvatili i sada ste pokrenuli svoj posao. Sada ste sam svoj gazda. Nakon što ste pronašli svoju poslovnu nišu, napravili dobar poslovni plan i prevladali sve administrativne zavrzlame sljedeći zadatak Vam je privući pozornost javnosti. I tu na scenu nastupa marketing. Odnosno marketing mora biti jedna od osnova dobrog poslovnog plana.

Sve je bitno, od odabira privlačnog i skladnog logotipa, naziva tvrtke koji će se istaknuti i privući pozornost, Vašeg stava i ponašanja kao poduzetnika pa do prvih ozbiljnijih promidžbenih aktivnosti. Cijeli Vaš poduzetnički poduhvat je zapravo jedna velika marketinška priča.

Za sada je dovoljno. Sljedeći puta ćemo o tome kako pokrenuti prve marketinške aktivnosti, gdje se reklamirati, što je kvalitetna promidžba. Do tada samo hrabro naprijed! I budite kreativni, učite, čitajte. Poput spužve upijajte i stara i nova znanja! Domaća zadaća Vam je naučiti igrati šah. Život je jedna zanimljiva partija šaha u kojoj većinom igrate sami protiv sebe.