ŠESNAEST NAJZVUČNIJIH I NAJMOĆNIJIH IMENA ZA DJECU

Nomen est omen – Ime je znamen!

Snaga, moć, hrabrost, srčanost, smionost, nezavisnost, slobodoljubivost – nisu li to vrline koje svi priželjkujemo za svoje mališane? Postoje imena koja su nosile poznate osobe obilježene upravo tim značajkama. Ona objedinjuju moć svoga značenja i junaštvo svojih nositelja te prerastaju granice vremena. Izaberite upravo takvo ime za svoje najdraže – neka iz njega kroz život crpe snagu i inspiraciju!

MUŠKA IMENA

ALEKSANDAR – Grčko ime popularno diljem Europe, a znači „branitelj, zaštitnik ljudi“. Jedno je od najčešćih imena europske civilizacije koje u sebi objedinjuje moć i snagu svoga značenja te junaštvo i smionost svojih slavnih nositelja. Nosili su ga brojni kraljevi, plemići, vitezovi, kao i katolički pape. Najpoznatiji Aleksandar je antički osvajač Aleksandar Veliki Makedonski koji je do 32. godine života pokorio gotovo cijeli poznati svijet te zauvijek promijenio tijek povijesti. Nikada nije izgubio bitku iako je često puta bio nadjačan u ljudstvu. Njegovo vojno umijeće bilo je nenadmašno, a po karakteru je bio neustrašiv, žestok, impulzivan i energičan, uvijek u prvim redovima u boju, nestrpljiv te prepun ambicije i želje za osvajanjem cijeloga svijeta. Imao je veliku žeđ za znanjem i poštovanje prema umjetnosti te je volio čitati i raspravljati o raznim temama. Krasila ga je iznimna inteligencija, a po svemu je još od najranijih dana bio predodređen za velika djela. I fizički je bio poseban, izrazite plave kose i očiju različitih boja, jedno je oko imao plavo, a drugo smeđe.

Ženski oblik imena je Aleksandra, a česta moderna inačica je Sandra.

AUGUST – Rimsko ime u značenju „uzvišeni“, naslov rimskih careva. Prvom rimskom caru koji je utemeljio Rimsko Carstvo Senat je dodijelio titulu August što mu je postalo ime pod kojim je zapamćen u povijesti.

Preko četrdeset godina je vladao kao jedini i nikome odgovorni gospodar golemog carstva čijoj je imperijalnoj veličini udario čvrste temelje. U mnogočemu car August je otac današnje europske civilizacije.

August Šenoa bio je jedan od najvećih hrvatskih pisaca iz 19.-og stoljeća, autor Zlatarovog zlata, Seljačke bune, Čuvaj se senjske ruke i drugih znamenitih djela.

KARLO – Staro njemačko ime izvedeno od riječi karal što znači „slobodan čovjek“. Najpoznatiji je franački kralj Karlo Veliki, nazivan i „Otac Europe“.

Od njegovog imena nastala je i hrvatska riječ “kralj”, a pod njegovim vodstvom Zapadna Europa je doživjela razdoblje kulturnog napretka kakvog nije bilo još od vremena Rimskog Carstva. Volio je lov, plivanje i jahanje te ratničko umijeće. Nadimak Veliki dobio je zbog svoje moći i utjecaja, ali i visokog stasa, bio je gorostas među tadašnjim Europljanima. Karlo V. bio je znameniti car Svetog Rimskog Carstva, najmoćniji vladar prve polovice 16. stoljeća nad čijim carstvom “Sunce nije nikada zalazilo”. Naš je Karlovac dobio ime po nadvojvodi Karlu Habsburškom dok je blaženik Katoličke crkve, kralj i car Karlo I. Austrijski bio posljednji hrvatski kralj. Ženski oblik imena je Karla.

LAV – Hrvatsko ime jasnog podrijetla, plemenita životinja lav je simbol hrabrosti, ponosa, muževnosti i snage. Iako se nekada često davalo i u Hrvatskoj, danas je vrlo rijetko, što znači da bi ga trebalo ponovno popularizirati. Rus Lav Tolstoj jedan je od najvećih ruskih i svjetskih književnika svih vremena. Lav Vladimirovič Urusov bio je znameniti ruski princ, diplomat i tenisač.

LEONID – Grčko ime u značenju “lavlji sin”. Najpoznatiji je Leonid, spartanski kralj koji je junački izginuo u bitci kod Termopila o čemu je snimljen i poznati film “300”. Kao mladić prošao je izuzetno strogu spartansku vojnu obuku koja ga je izgradila u neslomljivog ratnika i vojskovođu. Postao je simbol junaštva, požrtvovanosti, domoljublja i rodoljublja te je nadahnuo brojna umjetnička djela. Junačkom, lavljom borbom do samoga kraja u potpunosti je opravdao značenje svoga imena.

RIKARD – Ime germanskog podrijetla u značenju „snažni vladar“. Nosili su ga brojni europski kraljevi i plemići od kojih je sigurno najpoznatiji engleski kralj, vojvoda od Normandije i junak križarskih ratova iz 12.-og stoljeća, legendarni Rikard Lavljeg Srca, poznat po svojoj hrabrosti, srčanosti i vojnom umijeću.

TOMISLAV – Tomislav je najpoznatije hrvatsko kraljevsko ime koje svoj značaj duguje knezu Primorske Hrvatske te prvom hrvatskom okrunjenom kralju Tomislavu Trpimiroviću. U silovitim okršajima pobijedio je Mađare i Bugare, 925.-e godine sjedinio Primorsku i Posavsku Hrvatsku u jedinstvenu Kraljevinu Hrvatsku te joj proširio granice daleko na sjever, istok i jug zbog čega se smatra jednim od temeljnih nacionalnih simbola hrvatskog identiteta. Posebno omiljeno ime Tomislav postalo je nakon proslave tisuću godina Kraljevine Hrvatske 1925.-e godine. Ženski oblik imena je Tomislava.

VLADIMIR – Izvedeno od hrvatskog i slavenskog „vladati“ i „mir“. U prenesenom značenju može značiti „slavni vladar, vladar koji dostojanstveno vlada u miru“. Vladimir Veliki (962. – 1015.) bio je slavni staroruski i kijevski knez Velike Rusi, veliki vojskovođa i reformator. Vladimir Sofronitski bio je pak istaknuti ruski pijanist. Ženski oblik imena je Vladimira.

ŽENSKA IMENA

ANASTAZIJA – Ime grčkog podrijetla u značenju „ona koja je uskrsnula“. Jedna od četiri kćeri posljednjeg ruskog cara Nikole II. bila je poznata carevna Anastazija Romanova. Sveta Anastazija (Rim, 3. stoljeće – Sirmium, 11. listopada 3. st.) bila je kršćanska mučenica i svetica koja je umrla u Sirmiumu. Njene relikvije se danas nalaze u Katedrali sv. Stošije u Zadru te je zaštitnica Zadarske nadbiskupije.

ATENA Grčka boginja civilizacije, mudrosti, snage i pravednog rata. Posebno je važna kao boginja mudrosti, inteligencije i lukavosti. Rodila se iskočivši naoružana iz Zeusove glave. Ona je naoružana boginja ratnica koja je pomagala mnogim junacima, a po njoj je ime dobio grad-država Atena. Kada jednom stupi u bitku, nikada ne gubi rat jer izvrsno poznaje strategiju i taktiku pa joj se stoga mudri vojskovođe obraćaju za zaštitu i savjet. Platon joj je ime izveo od A-θεο-νόα (A-theo-noa) što znači “božji um”.

HELENA – Dolazi od grčkog  „helene“ što znači „sjaj, blistavost, sunčeva svjetlost”. U grčkoj mitologiji Helena je kći boga Zeusa i spartanske kraljice Lede, ona je najljepša žena na cijelome svijetu, a njena otmica bila je uzrok Trojanskog rata. Jedno je od najpopularnijih i najelegantnijih imena europske civilizacije koje u sebi utjelovljuje plemeniti duh antičke Europe i Sredozemlja na čijim je temeljima nastala naša Zapadna kultura.

IRENA – Izvedeno iz grčkog jezika, a po grčkoj mitologiji ona je boginja mira. Često europsko vladarsko ime. Bizantska carica Irena Atenjanka bila je prva žena na bizantskom carskom prijestolju.

JELENA – Ako tražite hrvatsko žensko ime najdostojnije kraljica i boginja, onda je to zasigurno Jelena. Nosile su ga brojne poznate Hrvatice, poput u narodu omiljene hrvatske kraljice Jelene Slavne iz 10. stoljeća, supruge kralja Mihovila Krešimira II.. Kraljica Jelena Lijepa bila je pak supruga kralja Zvonimira. Grofica Jelena Zrinska, neustrašiva i borbena kći Katarine i Petra Zrinskog nazvana je „najhrabrijom ženom Europe“. Jelena Nelipčić bila je splitska vojvotkinja kao supruga vojvode Hrvoja Vukčića Hrvatinića te kasnije hrvatsko-bosanska kraljica kao treća od tri supruge kralja Stjepana Ostoje.

Sveta Jelena Križarica (oko 248. – Carigrad, 18. kolovoza, 329.) bila je majka rimskog cara Konstantina Velikog, zaštitnica kršćana. Naziv Križarica je dobila jer je po predaji sudjelovala u nalasku drveta križa na kojem je Isus umro (Pravi križ). U riznici dubrovačke katedrale se, između ostalog, nalazi komad drveta s Isusova križa. Prema predaji ga je u Dubrovnik donijela hrvatska kraljica Margarita, supruga hrvatskoga kralja Stjepana Miroslava (vladao je od 945. do 949. godine). Na poticaj svete Jelene Križarice izgrađene su Bazilika svetog Križa u Jeruzalemu, Crkva Kristovog rođenja u Betlehemu, Crkva na Maslinskoj gori i brojne druge crkve i vjerski objekti ranoga kršćanstva. Samo ime dolazi ili iz slavenskog/hrvatskog korijena ili iz grčkog imena Helena koje je pak nosila Helena (Jelena) Trojanska, najljepša žena na svijetu u grčkoj mitologiji, a znači “sjajna, blistava”.

KATARINA – Dolazi iz grčkog jezika i ima značenje “čista, neokaljana”. Često je hrvatsko plemićko ime, kraljica Katarina Kosača-Kotromanić (Blagaj kod Mostara, 1425. – Rim, 25. listopada 1478.) bila je žena hrvatskog kralja i bana u Bosni Stjepana Tomaša, proglašena blaženom, članica franjevačkog svjetovnog reda. Grofica Ana Katarina Zrinska, rođ. Frankopan (Bosiljevo, oko 1625. – Graz, 16. studenog 1673.) bila je hrvatska književnica, velikašica iz obitelji Zrinski. Ruska carica Katarina Velika bila je jedna od najmoćnijih žena svjetske povijesti.

SOFIJA – Ime grčkog podrijetla u značenju „mudrost“. Jedno od najpopularnijih i najelegantnijih imena europske civilizacije, posebno često kod plemstva.

VIKTORIJA – Dolazi iz latinskog jezika i znači „pobjeda”. Viktorija je rimska boginja pobjede. Slavna kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Viktorija bila je jedna od najmoćnijih žena u ljudskoj povijesti.

 

https://www.karlovacki.info/za-ponosne-male-junake-stara-hrvatska-imena-koja-su-nosili-vladari-plemici-i-vitezovi/

https://www.karlovacki.info/deset-najelegantnijih-classy-imena-za-zensku-djecu/

https://www.karlovacki.info/za-vase-princeze-predivni-oblici-imena-helena/

 

Sve o izvornim i tradicionalnim hrvatskim imenima za djecu pogledajte OVDJE.

Za ponosne male junake – stara hrvatska imena koja su nosili kraljevi, plemići i vitezovi pogledajte OVDJE.

O tajanstvenim imenima proisteklim iz starohrvatske mitologije pročitajte OVDJE.

Snažna kratka imena za dečke pronađite klikom OVDJE.

Deset najsnažnijih hrvatskih ratničkih imena pogledajte OVDJE.

Deset najelegantnijih classy ženskih imena potražite OVDJE.

Svoje mališane nazovite po likovima iz djela Marije Jurić Zagorke koje možete pogledati OVDJE.

Stara muška imena s predivnim značenjima i slavnim nositeljima koja zaslužuju opet biti popularna pogledajte OVDJE.

Kratka i rijetka, pomalo neobična, a opet naša domaća ženska imena pogledajte OVDJE.

Najljepša ženska kršćanska imena koja nikada ne će zastarjeti pogledajte OVDJE.

Prekrasna, elegantna i snažna ruska imena pogledajte OVDJE.

Najljepša antička, grčka i rimska imena koja se u velikom stilu vraćaju u modu pogledajte OVDJE.

Europska i hrvatska kraljevska imena za Vaše male prinčeve i princeze pogledajte OVDJE.

Plemenita njemačka i vikinška imena s mističnim prizvukom pogledajte OVDJE.