PRIČA O TRI BRATA

Živio jednom jedan silan, moćan i bogat čovjek, veliki gospodar koji imaše tri sina nasljednika. Na umoru razdijeli on svo imanje i bogatstvo na tri jednaka dijela te svaki ostavi po jednome sinu.

Najstariji sin se u svojoj oholosti smatraše jedinim pravim baštinikom očeva imanja te je cijeli život gorljivo radio i zgrtao još bogatstava šireći očev posao. Nikada si nije dopuštao dan odmora niti ikakvu sitnicu u kojoj bi uživao, a to nije dopuštao niti vlastitoj djeci. Slao ih je bose u školu jer je i cipele smatrao luksuzom, nikada s njima nije nigdje otišao niti za njih imao vremena. Sinovi mu i kćeri svaki dan od jutra do mraka radiše na imanju ne imajući vremena za sebe, a otac bi im stalno govorio kako sve što radi – radi za njih i kako će sve to samo njima ostati te kako će to ona morati nastaviti isto tako raditi. Hvalisao se svojom radinošću napadajući ostalu braću kao rasipnike.

Najmlađi se pak sin odao razvratu i rasipništvu, dane bi provodio u kavanama i kockarnicama trošeći očevo teško stečeno bogatstvo. Častio je rundama pića i skupocjenim darovima i znane i neznane, a novac posuđivao prijateljima ne tražeći ništa zauzvrat. Njegova su djeca od bogatstva uzimala što su htjela te živjela ne mareći za sutra. Hvalio se okolo svojom velikodušnošću i dobrotom napadajući ostalu braću kao škrtce. No uskoro takvom životu dođe kraj, bogatstvo se istopi, a taj sin i njegova djeca zapadnu u siromaštvo.

Srednji pak sin proda svoj dio, kupi za sebe imanje gdje je on htio, a ostatak novca uloži u vlastiti posao. Radio je marljivo i pametno, ali se volio i odmoriti. Nije ga bilo za vidjeti u kavanama, ali je volio putovati. Djecu je od malih nogu učio radu i samostalnosti, ali bi im s vremena na vrijeme priuštio i neki luksuz. Provodio je s njima vrijeme razgovarajući i strpljivo ih podučavajući svemu što je znao. Slao ih je na putovanja kako bi stekla što više iskustva i naučila se sama brinuti o sebi. Ostalu braću je volio, ali nije dopuštao da mu se miješaju u život.

Prvog sina shrva bolest, a uz postelju mu ne bijaše nikoga, prijatelja nije imao, a djeca ga se odrekoše zbog okrutnosti, odrekoše se i njegovog bogatstva ne želeći imati ništa s njime. Uskoro cijelo imanje zaraste korov i visoka trava, a u kuću mu se nastane divlje životinje. Sve što je radio za svoju djecu – djeca od njega nisu htjela primiti!

Najmlađi sin umre u siromaštvu, prijatelja koje je častio pićem uz njega nije bilo jer više nije imao bogatstva, a djeca ga napustiše. Nevična radu i nesposobna za samostalni život, zapadnu mu i djeca u bijedu i propast.

Srednji je pak sin umro okružen bliskim prijateljima, zadovoljnom djecom i unucima koji za njim pustiše iskrenu suzu. Umro je sretan i zadovoljan, namirenog tijela i duše.

Škrtac i rasipnik dvije su strane iste medalje – ostatak pouke izvucite sami!